prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.239.151.124
Izrada web stranica

10 pitanja koja morate pitati kada tražite webmastera ili web dizajnera

  • POSLuH hosting
  • 05.05.2014.


Ako svoje poslovanje želite predstaviti na internetu ili voditi online biznis, a sami niste stručni u web dizajnu, morate imati webmastera koji će često za Vas napraviti sve – od dizajna web stranice i optimizacije stranice za tražilite (SEO) do svakodnevnog održavanja stranice. Kako bi Vaša online poslovna avantura bila uspješna, ključno je pronaći stručnu osobu koja lako može obavljati više zadataka odjednom i kojoj možete povjeriti pristup svojoj web stranici.

U nastavku navodimo 10 pitanja koja morate pitati kako biste utvrdili je li potencijalni webmaster kojeg namjeravate angažirati osoba koja može zadovoljiti Vaše potrebe.

1. Gdje mogu vidjeti web stranice na kojima trenutno radite i ranije primjere Vaših radova?

Iskusni kandidati trebali bi Vam rado htjeti pokazati svoje radove iz kojih je jasno vidljivo koje su njihove sposobnosti. Ako pažljivo budete pregledali njihov portfelj i primjere web stranica koje su izradili ili održavali, to Vam može pomoći da dobro procijenite njihov stil rada i vještine.

2. Mogu li dobiti popis Vaših trenutnih i prijašnjih klijenata?

Ako su sigurni u kvalitetu svoga rada, kandidati bi Vam spremno trebali dati kontakt informacije prijašnjih i trenutnih korisnika. Izravni razgovor s ljudima s kojima je potencijalni webmaster radio ili radi ključni je korak u Vašem odabiru, jer tako možete utvrditi koliko je webmaster pouzdan i je li učinkovit.

3. Koja je Vaša omiljena web stranica i zašto Vam se sviđa?

Odgovor na ovo pitanje može Vam otkriti puno toga o smislu webmastera za brendiranje, dizajn, korisničku interakciju i još mnogo toga.

4. Koje tehnologije za dizajn i upravljanje sadržajem biste koristili za izradu i održavanje moje web stranice?

Webmasteri bi trebali znati opisati glavne alate koje imaju na raspolaganju i navesti Vam prednosti i nedostatke svakog od njih te predložiti koji bi bio najbolji za Vas s obzirom na Vaš proračun za web stranicu i opseg posla. Primjerice, ako ćete u sklopu svoje web stranice imati blog, hoće li koristiti WordPress ili Drupal ili će Vam ponuditi neko vlastito rješenje po mjeri. Ako nemate nimalo iskustva s web stranicama, vjerojatno ćete teško moći razumijeti sve tehnologije koje Vam webmaster predloži, ali webmaster bi Vam trebao moći objasniti opcije koje su Vam na raspolaganju jasno i na način koji svatko može razumijeti.

5. Kako ćete optimizirati moju web stranicu za tražilice?

Pitajte ga koje strategije i metode će upotrijebiti kako bi Vaša web stranica dobro kotirala na svim glavnim tražilicama, poput Googlea ili Binga. Također, webmaster bi trebao imati iskustva s Google Webmasters i Google Analyticsom kako bi pratio promet na web stranicama i statistike o ponašanju posjetitelja te na taj način poboljšao učinkovitost svoje optimizacije.

6. Koje posebne značajke ćete integrirati u moju web stranicu?

Statička web stranica jednostavno više nije dovoljna. Posjetitelji očekuju neke dodatne značajke kao što su video, banneri, društvene mreže. Pobrinite se da Vaš webmaster ima sve vještine i resurse koji su Vam potrebni za njihovu ugradnju u Vašu web stranicu. Može li webmaster s lakoćom dodati online obrazac, blog, Flash animaciju te Facebook i Twitter feedove na Vašu stranicu? Ako može, koji je rok isporuke za svaku takvu posebnu značajku?

7. Što ćete učiniti za sigurnost web stranice i kako rješavate druge potencijalne probleme s web stranicama?

Od ključne je važnosti znati kako će Vaš webmaster reagirati ako se web stranica sruši ili ako ju netko hakira – i koliko brzo. Pitajte koliko često će raditi sigurnosne kopije web stranice i svih sadržaja i kako će Vašu web stranicu zaštititi od phishinga, krađe podataka, malicioznih datoteka ili hakiranja.

8. Koliko ste upoznati s pitanjima vezanima uz zaštitu autorskog prava?

Nužno je da webmasteri znaju da ne smiju kopirati slike i drugi sadržaj za kojeg nemaju ili za kojeg Vi sami nemate odobrenje njihovog autora. Mnogi webmasteri zaduženi su i za pisanje tekstova, postavljanje slika i drugih medijskih sadržaja na Vaše web stranice. Pitajte webmastera gdje namjerava pribaviti fotografije i grafička rješenja koja će koristiti na web stranici, jer to Vas može sačuvati od potencijalne glavobolje ako Vam se netko bude obratio zbog povrede autorskog prava. Primjerice, pitajte webmastera namjerava li kupovati komercijalne fotografije na web stranicama poput Shutterstocka.

9. Tko će biti vlasnik web stranice?

Možda Vam se čini da ste Vi automatski vlasnik rješenja web stranice, ako ste nekome platili da ju dizajnira za Vas. Ali, po propisima kojima se štiti autorsko pravo, nositelj autorskog prava na web stranici i sadržaju koji se stavlja na web stranicu je osoba koja je web stranicu i sadržaj izradila, osim ako niste pisano ugovorili drukčije. Stoga to pitanje razjasnite prije negoli nekome platite izradu web stranice.

10. Koja je Vaša novčana naknada i koji su uvjeti plaćanja?

Ključno je odmah na početku utvrditi što sve ulazi u cijenu koja Vam je ponuđena: radi li se o naknadi samo za izradu rješenja web stranice ili su uključene i dodatne usluge poput web hostinga, registracije domene, održavanja web stranice, izrada sadržaja za web stranicu i slično. Također, potrebno je razjasniti hoćete li webmastera plaćati po satu rada ili ćete mu plaćati periodički paušal, te koji je rok dospijeća plaćanja. Svakako pitajte i ulazi li u ponuđenu cijenu rad izvan radnog vremena, vikendima i praznicima.

POSLuH hosting Vam može ponuditi kompletno rješenje za Vašu online prisutnost i poslovanje: naši web hosting paketi su bogato opremljeni i izrazito povoljni, nudimo registraciju čitavog niza domena, a za Vas možemo izraditi i održavati privlačne i funkcionalne web stranice. U našoj ponudi doista možete pronaći sve što Vam treba, a ako imate bilo kakvo pitanje o našim uslugama, slobodno nas kontaktirajte!