prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Wordpress hosting | Izrada web stranica i aplikacija

4 izvrsna plugina za backup WordPressa

  • POSLuH hosting
  • 03.12.2013.


Izrada stranice, podešavanje pluginova, kreiranje i unos sadržaja iziskuje mnogo truda i vremena, čak i u slučaju korištenja modernih CMS sustava poput WordPressa. Jeste li razmišljali što napraviti u slučaju gubitka svih tih podataka uslijed slučajnog brisanja, hakerskog napada ili neke druge nepredvidive situacije?

Ako ste napravili stranicu od nule ili imate kupljenu neku od tema za WordPress, ponovno postavljanje oduzet će ponovo jako puno vremena, kao i ponovni unos svih tekstova, čak i ako imate spremljene sve te materijale. Iako većina web hosting providera nudi backup, postoji mogućnost da je backup napravljen i po nekoliko dana prije negoli ste postavili veću količinu sadržaja ili napravili značajnije izmjene u dizajnu i postavkama stranice.

Kako bi spriječili takve situacije, za Wordpress se nudi velik broj pluginova za izradu backupa koji će se u takvim slučajevima pokazati kao idealno rješenje, te će potencijalne sate vraćanja stranice u početno stanje skratiti u svega nekoliko klikova mišem.

U nastavku Vam donosimo nekoliko izvrsnih pluginova za backup WordPressa, od kojih je većina besplatna.


1. XCLONER ZA WORDPRESS V3.X

XCloner je vrlo jednostavan i moćan plugin za izradu i jednostavno vraćanje iz backupa pomoću automatizirane skripte. Nudi mogućnost kreiranja backupa na zahtjev, te postavljanje cron-a. Backupe generirane kroz cron, moguće je postaviti na drugi web hosting server putem FTP-a, poslati mailom, spremiti u definirani folder na serveru kao i uploadati na Amazon S3 Storage ili DropBox Storage servis.


2. VAULTPRESS

VaultPress je trenutno među najnaprednijim pluginovima namijenjenima backupu stranica izrađenih u WordPressu. Uz dnevne backupe u najjeftinijoj opciji, u naprednijim opcijama nudi backup u stvarnom vremenu. U cijenu je uključena i podrška i pomoć u slučaju vraćanja sadržaja iz backupa. Iz tog se razloga može preporučiti, ako veći broj ljudi konstantno radi na dodavanju sadržaja, jer omogućuje vraćanje stranice iz backupa i neiskusnijim administratorima i webmasterima.


3.  BACKWPUP

BackWPup dolazi u dvije inačice, potpuno besplatnoj i PRO verziji koja se naplaćuje. Za većinu korisnika besplatna verzija trebala bi biti više nego dostatna. BackWPup nudi jako velik broj opcija prilikom konfiguracije, no većina bitnih opcija odabrana je po defaultu tako da bi svima trebalo biti lako za podesiti backup.

Za razliku od XCloner-a moguće je ugraditi pokretanje cron-a kroz wp-cron, tako da nije potrebno konfigurirati zaseban serverski cron. Kao i većina pluginova i ovaj nudi spremanje na popularne servise za čuvanje podataka, slanje mailom kao i spremanje u određeni folder. Svakako se nedostatkom može smatrati izostanak skripte za automatsko vraćanje iz backupa tako da je potrebno ručno vratiti čitavu stranicu u slučaju potrebe za vraćanjem iz backupa.


4. WP-DB MANAGER

WP-DB Manager je plugin za backup baze podataka. U slučaju WordPress stranica kod kojih se unosi velika količina tekstova, ovim pluginom bit će sačuvani tekstovi, komentari i sav sadržaj baze. Prilikom vraćanja backupa, podatke je potrebno vratiti ručno kroz phpMyAdmin sučelje.

Startate li s Wordpress web stranicom ili je želite smjestiti na pouzdan, kvalitetan i siguran web hosting, provjerite naše web hosting pakete i usluge, a za sva pitanja slobodno nam se obratite ovdje (ne zaboravite, naša podrška dostupna je samo za Vas 24/7!).