prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 44.222.104.206
Web hosting

5 činjenica o kvaliteti i stabilnosti web hosting usluga o kojima možda niste razmišljali

  • POSLuH hosting
  • 17.12.2013.

Ako do sada pri odabiru web hosting usluga niste puno razmišljali o dostupnosti i stabilnosti svojih web stranica, ovaj članak možda će Vam omogućiti bolje razumijevanje nekih činjenica koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru kvalitetnog pružatelja hosting usluga, naročito ako se radi o hostingu na dijeljenom poslužitelju.

1) Dugoročno nijedna web hosting tvrtka neće imati 100%-tni uptime. To se jednostavno ne događa u stvarnosti. Možda hosting usluge budu dostupne nekoliko mjeseci bez prekida, ali prije ili kasnije nešto će uzrokovati downtime. Na dostupnost usluge utječe previše čimbenika koji nisu svi pod kontrolom pružatelja usluga udomljavanja web stranica (mreža, napajanje, električna energija, kvarovi na opremi, softwareski problemi, ljudske greške itd.). Ove godine nakratko su bili nedostupni čak i svemoćni Google.com i Gmail, a nakon problema s hardwareom u jednom od datacentara koje koristi, Yahoo Mail je nekim korisnicima bio nedostupan čak 40 sati.

2) Vrijeme nedostupnosti web hostinga zbog održavanja ne uračunava se u jamstvo dostupnosti. Kada hosting tvrtke računaju uptime, obično u izračun ne uključuju downtime uzrokovan redovitim održavanjem. To znači da kada pružatelj web hosting usluga navodi da jamči 99,9% dostupnosti, zapravo misli 99,9% dostupnosti manje vrijeme održavanja. Mnogi pružatelji web hosting usluga u jamstvo dostupnosti ne uračunavaju još čitav niz situacija pa je potrebno pozorno pročitati uvjete korištenja usluga kako biste točno znali što ulazi, a što ne ulazi u jamstvo dostupnosti.

3) Ukupni downtime = downtime hosting usluge uvećan za downtime Vaše web stranice (koji nema veze s hosting uslugom). Uvijek morate uzeti u obzir da problemi s Vašom web stranicom i njezinim održavanjem također mogu uzrokovati nedostupnost web stranice pored nedostupnosti web hosting usluge za koju odgovara pružatelj usluge. Stoga, osim što morate odabrati stabilni i pouzdani web server za smještaj svoje web stranice, morate imati dovoljno stručnog znanja kako do nedostupnosti web stranice ne bi došlo Vašom vlastitom krivnjom.

4) Ne postoji neograničeni web hosting
. Mnogi pružatelji hosting usluga reklamiraju svoje usluge kao neograničene u pogledu diskovnog prostora, prometa podataka i drugih resursa. No riječ neograničeno u kontekstu hosting industrije zapravo znači „dovoljno za većinu korisnika“. Ako koristite toliko web hosting resursa da time negativno utječete na rad ostalih web stranica na serveru, prije ili kasnije pružatelj usluge suspendirat će Vaš račun. Doista neograničeni hosting jednostavno ne postoji (ovdje, naravno, govorimo o shared, odnosno dijeljenom hostingu). Još jedan razlog zbog kojeg neograničeni hosting ne postoji je činjenica da je moguće prenijeti samo ograničenu količinu podataka, koristiti ograničenu količinu CPU-a i imati ograničeni broj aktivnih konekcija na Vašu web stranicu.

5) Ako imate shared hosting račun, Vaša stranica dijeli poslužitelj sa stotinama drugih web stranica. Jednako kao što korištenje serverskih resursa od strane Vaše web stranice može negativno utjecati na druge web stranice smještene na istom poslužitelju, svaka od tih drugih web stranica može negativno utjecati i na Vašu i time uzrokovati njezinu nedostupnost, sporo otvaranje i slično. Shared web hosting je dobar i povoljan način za online prisutnost na početku, ali morate uzeti u obzir da postoje mnogi potencijalni nedostatci u odnosu na, primjerice, VPS hosting ili dedicated hosting, o čemu smo pisali u ranijim člancima.

Naravno, postoje i mnogi drugi čimbenici o kojima morate voditi računa prilikom odabira optimalnog pružatelja hosting usluga za sebe, primjerice, kvaliteta podrške pružatelja web hosting usluga, iskustvo u web hostingu itd.

U tom pogledu željeli bismo istaknuti da je POSLuH jedini hrvatski pružatelj web hosting usluga koji uspješno posluje punih 18 godina, a uz to ne preprodajemo usluge stranih datacentara nego upravljamo svojim vlastitim datecentrom u Zagrebu. Toliko smo uvjereni u svoju kvalitetu da za sve naše hosting usluge korisnicima na zahtjev omogućujemo potpuno besplatni probni period od 30 dana, bez ikakvih obaveza. Odaberete li neki od naših web hosting paketa nećete pogriješiti. Ako imate bilo kakvo pitanje o našim uslugama ili trebate savjet o web hostingu, stojimo Vam na potpunom raspolaganju!