prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Web hosting

5 najboljih FTP klijenata za uporabu u web hostingu

  • POSLuH hosting
  • 26.11.2013.

FTP ili File Transfer Protocol jedan je od najučinkovitijih mrežnih protokola za prijenos datoteka između dvaju računala ili web hosting servera. Gotovo svatko tko se bavi održavanjem web stranice ili bloga, pa tako upravlja i hosting računom, vjerojatno je upoznat sa spomenutom tehnologijom.

Web dizajneri i developeri koriste FTP zbog čitavog niza razloga. Takav software naročito je prikladan kada je potrebno transferirati velike datoteke s lokalnog računala ili web hosting servera. FTP klijenti kompatibilni su s operativnim sustavima Windows, Mac i Linux. Neki od njih su besplatni, dok se drugi naplaćuju. U nastavku navodimo 5 FTP klijenata koji korisnicima web hosting usluga mogu biti korisni.


1. FILEZILLA (WINDOWS, MAC I LINUX)

FileZilla je jedan od FTP klijenata koje korisnici POSLuH hostinga koji upravljaju datotekama na našim web hosting serverima najčešće koriste. Riječ je o platformi otvorenog koda pod GNU licencijom koja je oblikovana za Windowse, Mac OS X i Linux i koja ima mnoge korisne značajke. Filezillu toplo preporučujemo korisnicima koji su početnici u području web hostinga. Jednostavna je za uporabu, a može se instalirati u samo nekoliko minuta.

FTP klijent Filezillu možete preuzeti ovdje


2. SMARTFTP (WINDOWS)

SmartFTP je FTP klijent kojeg vrlo često koriste web dizajneri i developeri srednjeg znanja. Njegove značajke mogle bi prestrašiti početnike, no kroz vrijeme i oni ga mogu naučiti koristiti. SmartFTP preporučuje se za objavljivanje i održavanje web stranica. Dobro funkcionira pri postavljanju datoteka na web hosting poslužitelj te preuzimanje slika, dokumenata, komprimiranih datoteka i tako dalje.

SmartFTP program možete preuzeti ovdje


3. CYBERDUCK (WINDOWS I MAC)

Cyberduck je FTP klijent otvorenog koda za operativne sustave Windows i Mac OS X kojeg je vrlo lako koristiti. Sve je moguće učiniti u samo nekoliko klikova mišem. Cyberduck omogućuje korisnicima uređivanje bilo koje datoteke sa željenim editorom i konvertiranje datoteka u format Google Drive dokumenata radi lakšeg upravljanja.


4. WINSCP (WINDOWS)

WinSCP je besplatan SFTP i FTP klijent za Windowse koji koristi SSH (Secure Shell) tehnologiju i SCP (Secure Copy Protocol). Omogućuje siguran prijenos datoteka između dva računala ili web hosting poslužitelja. Također omogućuje osnovno upravljanje datotekama i skriptiranje.

WinSCP možete preuzeti ovdje


5. TRANSMIT (MAC)

Transmit je brzi FTP klijent oblikovan isključivo za Mac OS X. Omogućuje korisnicima prenošenje velikih datoteka pomoću FTP-a, SFTP-a, Amazon S3 i WebDAV servera. Sučelje profesionalnog izgleda privlačno je web dizajnerima koji ga mogu isprobati besplatno, a postavljanje datoteka na poslužitelj 25 puta je brže zahvaljujući novoj značajki Transmit Twin-Turbo. Iako licencija za Transmit 4 košta 34 dolara, oni koji su ga probali smatraju da je vrijedan troška.

Transmit FTP klijent možete preuzeti ovdje


Uzgred rečeno, FTP račun možete najlakše otvoriti pomoću cPanela, za što smo sastavili jednostavne upute. Ako imate bilo kakvo pitanje o FTP klijentima ili bilo kojoj web hosting usluzi koju pružamo, stojimo na potpunom raspolaganju.