prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.239.151.124
Izrada web stranica | Reseller hosting

8 alata koji će olakšati posao svakom webmasteru

  • POSLuH hosting
  • 14.05.2014.


Nakon što izradite i predate cjelokupno rješenje web stranice svome klijentu, moguće je da će klijent od Vas zatražiti da nekoliko sati tjedno radite za njega kao webmaster. Iako taj posao povremeno može biti prilično frustrirajući, mogu ga pojednostaviti različiti alati za webmastere koji su dostupni na internetu. Ako radite kao webmaster, ovaj članak pomoći će Vam da ubrzate svoj rad.


ŠTO RADI WEBMASTER?

Prije negoli se okrenemo alatima za webmastere, najprije je potrebno pojasniti što zapravo webmaster radi, koji su njegovi zadatci i koje vještine i znanja mora imati. Webmaster (koji se često još naziva web admin) obično je zadužen za održavanje web stranice. To uključuje odabir i održavanje web hosting paketa na kojem je web stranica smještena, ažuriranje softwarea, odgovaranje na komentare posjetitelja, analiziranje posjeta web stranice, pa čak i dizajniranje web stranice.

Webmaster mora imati savršeno znanje HTML-a, kako bi mogao rješavati razne dizajnerske zadatke. Ovisno o web stranicama o kojima vodi brigu, webmasteri moraju obično znati i JavaScript, PHP, Perl i druge programske jezike. Također bi trebali znati kako konfigurirati Apache HTTP servere i IIS.

Na "velikim" web stranicama obično radi više od jednog webmastera, zbog toga što one zahtijevaju mnogo posla i ne može ih održavati samo jedna osoba. Iako se većina webmastera tim poslom bavi u slobodno vrijeme ili honorarno, mnogi zarađuju svoj kruh isključivo kao webmasteri. Biti webmaster može zvučati jednostavno, ali to je posao kao i svatki drugi – obavljajući ga, moraju poštivati stroga pravila, strogi raspored i neprestano se susreću s novim izazovima koje moraju svladati. U tom poslu svakako mogu pomoći sljedeći alati.

1. UPTIME ROBOT

Uptime robot je izvrstan i moćan alat koji Vam daje do znanja da li je Vaša web stranica online ili offline. Od webmastera se ne može razumno očekivati da 24 sata dnevno provjerava je li sve u redu sa stranicom i zbog toga ovaj alat ima neprocjenjivu vrijednost.

U odnosu na konkurentska rješenja, Uptime robot ima dvije glavne prednosti. Jedna od njih je činjenica da je dostupan besplatno, tj. ne mora se plaćati nikakva naknada za korištenje. Druga prednost sastoji se u tome da će Vam poslati obavijesti na način na koji Vi to odredite. Možete ga konfigurirati tako da obavijesti šalje putem epošte, Twittera ili RSS-a, ali najviše webmastera preferira slanje obavijesti preko SMS-a. Uptime Robot može provjeravati do 50 web stranica svakih pet minuta po jednom računu.

2. GOOGLE WEBMASTER TOOLS


S obzirom na to da Google očigledno želi zavladati svim poslovnim granama, nije čudno da je ponudio nešto i za webmastere. Iako se ovaj servis često koristi diljem svijeta, od Googleovih alata još uvijek je manje popularan, ali je doista zlata vrijedan.

Sve što trebate imati da biste koristili ovaj alat je Googleov račun. Koristeći ga, dobit ćete puno detaljnih informacija o web stranicama koje pratite s Googleovog gledišta, a to je upravo ono što želite ako radite na tome da web stranice imaju dobru poziciju na Googleovoj tražilici. Primjerice, možete doznati po kojim ključnim riječima posjetitelji nalaze Vašu web stranicu na Googleu te dobiti razne statistike o performansama web stranice.

3. GOOGLE KEWYWORD PLANNER

Još jedan izvrstan alat koji je Google objavio prije nekoliko godina je Keyword Planner. Koliko će Vam ovaj alat biti od koristi ovisi o tome na što se želite usredotočiti. Ako administrirate blog, tada je ovaj alat nužnost, a ako se brinete o web stranici neke tvrtke, vjerojatno će Vam također biti od koristi.

Pomoću njega možete pronaći vrijedne ključne riječi i fraze na koje biste trebali ciljati zbog optimizacije stranice za tražilice (SEO), a također možete dobiti procjenu prometa i druge podatke. Ovaj alat razvijen je imajući u vidu korištenje Google AdWordsa, ali može se uspješno koristiti i u svim drugim slučajevima.

4. TEAMBOX

Kao što je već ranije spomenuto, mnogi webmasteri rade zajedno na istom radnom mjestu i suočavaju se s istim problemima. Samo „male“ web stranice imaju jednog webmastera. Ako je suradnja s drugim webmasterima ključni sastojak Vašeg svakodnevnog posla, alat pod nazivom Teambox mogao bi Vam biti od ogromne pomoći.

Taj alat se može koristiti besplatno (s time da postoje i paketi koji se naplaćuju), a omogućuje Vam kreiranje zadataka, njihovo dijeljenje s drugim osobama, kreiranje stranice u stilu Wikipedije za dijeljenje znanja, postavljanje datoteka, komuniciranje s drugima i još mnogo toga – sve na jednom mjestu.

5. REMEMBER THE MILK

Iako naziv ovog alata zvuči kao sve samo ne nešto što bi koristilo webmasterima, naziv vara. Riječ je o vrlo jednostavnom i korisnom alatu koji Vam omogućuje kreiranje to-do-lista. Tim listama možete pristupiti bilo gdje i pregledavati ih na svom prijenosnom ili stolnom računalu, pametnom telefonu ili tabletu.

Ako malo bolje proučite aplikaciju, otkrit ćete da nije riječ samo o jednostavnom kreatoru to-do-listi. Riječ je o okružju s mnogim različitim značajkama, uključujući različite razine prioriteta, višestruke liste, prečice za tipkovnicu, tagiranje, podsjetnike i tako dalje.

6. FREEMIND

Freemind je izvrstan alat za tzv. mind mapping, to jest predstavljanje Vaših ideja i misli u obliku koji je jednostavno razumijeti, a što je najbolje, može se koristiti besplatno.

Mind mapping je način oblikovanja ideja i misli tako da ih lako možete dijeliti s drugim pojedincima. Ako mislite da ova tehnike ne može pomoću webmasterima, razmislite ponovno. Ponekad neki problem koji morate riješiti zahtijeva tzv. brainstorming kako bi se otkrio korijen problema, a tu alat poput Freeminda može dobro doći.

7. SMUSH.IT


Ovaj alat razvio je Yahoo! i vezan je uz tehnički dio posla svakog webmastera. Smush.it na jednostavan i učinkovit način smanjuje veličinu slika koji koristite na svojim web stranicama. Taj alat toplo se preporučuje jer koristi neke optimizacijske tehnike koje smanjuju veličinu slike bez utjecaja na njezinu kvalitetu. Ako koristite WordPress, postoji Smush.it plugin koji će sve to za Vas činiti automatski.

Posao webmastera ponekad može obilovati izazovima. Webmaster ima mnogo istovremenih zadataka o kojima mora voditi brigu, pa ovakvi alati mogu znatno poboljšati njegovu učinkovitost u radu.

8. POSLuH RESELLER HOSTING

Ako održavate više web stranica, posao će Vam zasigurno olakšati i odabir jednog od POSLuH-ovih reseller hosting paketa. Pomoću reseller hosting paketa sve web stranice koje održavate možete objediniti na jednom mjestu i njima lakše upravljati, a sve to uz povoljne cijene i smještaj na pouzdanim i stabilnim serverima u Hrvatskoj! Više o našim reseller hosting uslugama možete pročitati ovdje, a ako imate bilo kakvo pitanje naša podrška stoji Vam na potpunom raspolaganju.