prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Web hosting

8 savjeta za odabir pružatelja web hosting usluga

  • POSLuH hosting
  • 13.03.2014.

Dobar hosting vrlo je važan za uspjeh svake web stranice. Web hosting je temelj Vaše web stranice, Vašeg brenda i Vašeg online poslovanja. Nedostupnost servera može upropastiti sve na čemu ste naporno radili godinama. Ako ste ozbiljni u namjeri da Vaše online poslovanje ili Vaše web stranice budu uspješne, morate se pobrinuti da web hosting povjerite pravom pružatelju hosting usluga.

Dan danas izuzetno je teško odabrati hosting, jer tvrtke koje pružaju usluge smještaja web stranica niču kao gljive poslije kiše. Često će Vas zavesti i primamljive ponude neograničenog diskovnog prostora i prometa za sitne novce. Ako tražite pouzdani web hosting, pročitajte nekoliko naših savjeta o tome na što morate paziti kod traženja smještaja svoje web stranice.


1. BESPLATNE DOMENE

Besplatna domena uz hosting zvuči super, no prije negoli se odlučite za hosting paket u kojem je uključena besplatna domena, provjerite dvije stvari. Prvo, tko je vlasnik domene? Je li riječ o besplatnoj domeni koju Vi možete slobodno u bilo koje doba prenijeti kod nekog drugog pružatelja hosting usluga ili Vam je domena samo stavljena na raspolaganje za vrijeme korištenja hosting usluga kod određenog pružatelja hosting usluga i zapravo je u njegovom vlasništvu? Nemojte se dovesti u situaciju da morate zauvijek svoju web stranicu hostati kod lošeg pružatelja usluga samo zato što je domena postala prepoznatljiva korisnicima pa ju ne želite žrtvovati ili da morate platiti ogromnu svotu novca kako bi domenu otkupili od hosta. Drugo pitanje koje se morate upitati jest je li i produljenje domene besplatno? Pružatelji hosting usluga vrlo često domenu daju besplatno samo za prvu godinu zakupa hosting paketa, a za svaku daljnju godinu zakupa domenu morate masno platiti. Prije odabira pružatelja hosting usluga svakako ga priupitajte tko je vlasnik domene i postoje li troškovi produljenja domene.

POSLuH hosting se može pohvaliti time da uz godinu dana zakupa MIDI ili MAXI hosting paketa daje besplatno jednu .com, .net, .biz, .org, .info, .name, .eu ili .com.hr domenu. Domena ostaje besplatna sve dok produljujete hosting paket, a ako iz bilo kojeg razloga želite prijeći kod drugog pružatelja usluga, domenu jednostavno možete preusmjeriti ili ju prenijeti na drugog registrara kod kojeg ćete ju nadalje produljivati. Drugim riječima, Vi ste vlasnik domene i s njome možete raditi što god Vas je volja.


2. ODVOJENA DOMENA I HOSTING

Mnogi korisnici hosting usluga ne znaju da domenu ne morate registrirati kod tvrtke koja Vam pruža hosting usluge. Ako netko drugi ima bolje cijene domena ili jednostavno niste sigurni u kvalitetu pružatelja hosting usluga pa ne želite riskirati registrirati i domenu kod njega, sigurno je bolje domenu registrirati kod nekog pouzdanog i kvalitetnog registrara. Uostalom, domena je najvažniji dio Vašeg online identiteta te je najvrjednija i nezamjenjiva imovina, dok hosting usluge služe samo smještaju web stranice i nijedan posjetitelj web stranice ne mora primijetiti promjenu pružatelja hosting usluga. Naravno da je lakše i domenu i hosting zakupiti kod iste tvrtke. Pružateljima hosting usluga to svakako više odgovara jer ostvaruju više prihoda. Međutim, razmislite što će se dogoditi ako hosting tvrtka preko noći propadne, kao što to često biva, a sa sobom povuče i Vašu domenu.

Dakle, ako Vam je jednostavnije registrirati domenu i zakupiti hosting paket kod istog pružatelja usluga, onda svakako odaberite neku tvrtku koja uspješno posluje niz godina i koja ne može samo tako nestati. Na hrvatskom tržištu jedna od takvih tvrtki je svakako POSLuH, koji uspješno posluje više od 18 godina te je po prihodima među prva tri pružatelja hosting usluga u Hrvatskoj. O kvaliteti i pouzdanosti naših usluga mnogo govori i činjenica da smo do sada registrirali više od 20.000 domena, a usput treba naglasiti i da je registracija domena kod nas među najpovoljnijima u Hrvatskoj, već od 37kn godišnje.


3. BANDWIDTH UKLJUČEN U HOSTING PAKET

Korisnici shared hosting usluga često prilikom odabira hosting paketa ignoriraju pitanje koliko je bandwidtha uključeno u hosting paket. Zapitajte se što ako Vaša web stranice preko noći postane popularna i privuče tisuće korisnika. Hoćete li morati platiti veliku dodatnu naknadu za ogromni promet podataka? Naravno, većina web stranica nikada neće prijeći bandwidth kvotu samo zbog velike posjećenosti, ali ako na stranicama budete imali datoteke koje posjetitelji mogu preuzimati, to se lako može dogoditi. Također morate paziti na to da ne padnete na trik "neograničenog bandwidtha" uključenog u hosting paket. Naime, mnogi hostovi navode da daju neograničeni bandwidth, a neki od njih nude flat bandwidth (ili nemjeren). Međutim, u oba slučaja riječ je samo o marketinškom triku. O tome smo više pričali u našem ranijem članku "Kako procijeniti koliki je bandwidth potreban za optimalan rad web stranice".


4. NEOGRANIČENI DISKOVNI PROSTOR

Zar ne zvuči fenomenalno kad Vam netko ponudi da će Vam za sitne novce dati neograničeni diskovni prostor u okviru hosting paketa? Međutim, ne postoji "neograničeni" diskovni prostor. Jeste li ikada proučili Uvjete korištenja pružatelja hosting usluga koji tako nešto nude? Ako ste poput većine osoba, vjerojatno ih niste ni pogledali, a ako jeste onda ste samo preletjeli pogledom preko glavnih odredaba. No, negdje u uvjetima korištenja uvijek postoje odredbe koje se odnose na korištenje CPU-a/servera. U tim odredbama u pravilu je propisano da ako Vaša web stranica koristi više od određenog diskovnog prostora kršite uvjete korištenja te da će Vaš hosting račun biti suspendiran. Naravno da pružatelj hosting usluge ima pravo suspendirati hosting račun ako se dodijeljeni resursi koriste za neprikladne svrhe koje ugrožavaju sigurnost servera ili slično. Međutim, mnogi web hosting provideri koriste odredbe o prikladnom korištenju CPU-a/servera kako bi prekršili svoje obećanje neograničenog diskovnog prostora.

POSLuH hosting se vodi uzrečicom "čist račun, duga ljubav". Zato ne pokušavamo zavesti korisnike jeftinim marketinškim trikovima te smo u svim našim hosting paketima definirali koji je točno diskovni prostor uvijek na raspolaganju korisnicima, a ako korisnicima treba više, svaki paket vrlo lako mogu nadograditi dodatnim diskovnim prostorom.


5. DOZNAJTE VIŠE O PRUŽATELJU HOSTING USLUGA PRIJE NARUDŽBE

Probajte googlati i vidjeti postoje li kakvi komentari korisnika o konkretnom pružatelju hosting usluga koji Vas zanima ili recenzija njegovih usluga. To Vam može dati okvirni dojam o određenoj hosting tvrtki, naročito ako naizlazite samo na negativne komentare koji se protežu kroz dulje vremensko razdoblje. Međutim, ono što nađete nemojte uzimati zdravo za gotovo zbog sljedećih razloga:

  • Ponekad se samo čini da velike tvrtke imaju više nezadovoljnih korisnika u odnosu na manje. Naime, velike tvrtke imaju jako veliki ukupni broj korisnika te je broj nezadovoljnih zapravo možda zanemariv u odnosu na ogromni broj zadovoljnih.
  • Recenzije u obliku blog članaka na osobnim blogovima obično su izrazito pristrane, subjektivne i pune predrasuda. Često se događa da su osobe koje recenziraju ili hvale neku tvrtku na svome blogu sponzorirane upravo od te tvrtke bilo besplatnim hostingom, bilo novčano. Zbog toga takve blog članke treba uzeti s rezervom.
  • Kritike su na internetu češće nego pohvale. Lakše je pljuvati nego hvaliti, naročito ako možete ostati anonimni. Obično korisnici ne hvale previše hosting tvrtke jer pružanjem kvalitetnih hosting usluga one "samo rade svoj posao" pa to ne zaslužuje posebnu pohvalu. S druge strane, ako postoje problemi, tada si korisnici daju truda i pišu loše kritike kako bi si olakšali neugodnu situaciju u kojoj su se našli. To je jednostavno ljudska priroda.

     

6. OBRATITE POZORNOST NA MOGUĆE POPUSTE I AKCIJE

Kod online poslovanja kao što je prodaja web hosting usluga, kod koje su korisnici spremni platiti pretplatu za godinu dana usluge, mnogi pružatelji hosting usluga daju popuste ako se korisnik odluči zakupiti njihove usluge na dulje vremensko razdoblje. Pregledajte ponudu i cjenik hostera za kojeg ste zainteresirani i, ako smatrate da je riječ o pouzdanoj i kvalitetnoj hosting usluzi, obratite pozornost na to možete li dobiti popust ako zakupite hosting paket na duže vrijeme. Također, mnogi pružatelji hosting usluga imaju periodičke akcije u kojima možete ostvariti značajne popuste ili dobiti veći hosting paket po cijeni manjeg. Naravno, to ne znači da oni pružatelji hosting usluga koji nemaju akcije i popuste nisu kvalitetni, ali ako možete uštedjeti koju kunu zašto ne.

POSLuH hosting daje dodatne značajne popuste na osnovne cijene naših hosting paketa zakupom paketa na više godina i to do čak 20% popusta, a odabirom bilo koje naše hosting usluge domene možete registrirati jeftinije. Osim toga, uz MIDI i MAXI hosting paket darujemo Vam i besplatnu registraciju domene s nastavkom .com, .net, .biz, .org, .info, .name, .eu ili .com.hr za sve vrijeme trajanja paketa! Također, redovito imamo akcije u kojima hosting pakete možete zakupiti povoljnije. Za našu 18. godišnjicu poslovanja podijelili smo 18 besplatnih hosting paketa, a nedavno smo povodom Valentinova imali akciju s 50% popusta na sve naše shared i reseller hosting pakete.


7. UVIJEK SAMI RADITE BACKUP SVOJIH WEB SADRŽAJA

Možda ste se priupitali možete li se osloniti na pružatelja hosting usluga da će redovito raditi backup Vaših web stranica. Odgovor je negativan. Čak i kada pružatelji web hosting usluga proklamiraju da rade backupe, pitanje je da li ih rade onoliko često koliko tvrde. Osim toga, sigurnosne kopije koje rade pružatelji web hosting usluga najčešće služe za svrhe havarije i pružatelji hosting usluga ne jamče da će podatci u backupu biti ispravno zabilježeni. Stoga je važno da i sami radite sigurnosne kopije Vašeg hosting paketa i podatke spremate na neku drugu lokaciju. O tome smo više pričali u našem ranijem članku "Zašto je važno redovito raditi backup web stranice", a ako već imate ili namjeravate izraditi web stranicu u Wordpressu možda će Vam koristan biti i naš članak "4 izvrsna plugina za backup WordPressa".


8. PAZITE KOME PLAĆATE KREDITNIM KARTICAMA

Kada prvi put poslujete s nekom tvrtkom, naročito ako niste sigurni da je riječ o uglednom i pouzdanom pružatelju usluga, nastojite usluge ne platiti kreditnom karticom, jer su internetske prijevare izuzetno česte. Radije uslugu platite PayPal-om, bankovnom transakcijom ili na neki drugi ponuđeni način koji ne podrazumijeva mogućnost jednostavne zlouporabe ili krađe podataka.


To bi bilo to. Ako imate neko pitanje o web hosting uslugama, stojimo Vam na potpunom raspolaganju!