prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
 • Vaša IP adresa: 44.222.104.206
Reseller hosting

Reseller hosting: 9 savjeta za preprodaju hosting usluga

 • POSLuH hosting
 • 21.09.2013.

Reseller hosting ili preprodaja hostinga može biti izvrstan način za zaradu dodatnih prihoda. Pružanje hosting usluga omogućuje Vam da postavljate i upravljate web stranicama, e-mailovima i domenama ne samo za druge, nego i za svoje vlastite potrebe.

Međutim, kao i u drugim djelatnostima, teško je odvažiti se na počinjanje svog vlastitog hosting biznisa te mnogi odustanu i prije nego što su probali. U ovom članku donosimo Vam 9 savjeta o tome što Vam sve treba da biste postali reseller. Naši savjeti trebali bi Vam pomoći u odluci želite li se baviti reseller hostingom te pomoći da izbjegnete neke početničke greške.


1) UPOZNAJTE SE SA GLAVNIM ZNAČAJKAMA WEB HOSTINGA

Ako niste upoznati sa svijetom web hostinga, upravljanjem e-mailovima i registracijom domena, predlažemo da posvetite neko vrijeme istraživanju i pokušate razumijeti potpuni opseg posla u koji ćete se upustiti. Mnogi web dizajneri i programeri počinju se baviti web hostingom kako bi imali potpunu kontrolu nad web stranicama koje su izradili i koje održavaju za svoje klijente.


2) POČETNI KAPITAL I SREDSTVA ZA RAD

Reseller hosting, kao i svaki drugi poduzetnički pothvat zahtijeva naporan rad, trud i određeni početni kapital. Trebat će Vam:

 • Snažno i pouzdano računalo za upravljanje Vašim poslovanjem. Pomoću prijenosnog računala moći ćete raditi s više lokacija.
 • Brzi internet. Uzmite najstabilniju i najbržu vezu koju si možete priuštiti.
 • Telefonska linija namijenjena isključivo poslovnim potrebama te po mogućnosti još jedna linija za telefaks.
 • Neki oblik poduzeća preko kojeg ćete poslovati. Obrt, j.d.o.o. ili d.o.o.
 • Poslovni bankovni račun.
 • Software za primanje plaćanja putem kreditnih kartica.
 • Ne bi bilo loše i da imate izolirani ured unutar svog doma ili poslovne prostorije.
   
3) ODABIR HOSTING USLUGE ZA PREPRODAJU

Postoji nekoliko opcija među kojima možete birati ako se odlučite za prodaju hosting usluga.

Reseller web hosting

Ovaj oblik hostinga često je najpovoljniji i najlakši način za početak svog vlastitog hosting biznisa. Kod reseller hostinga u biti zakupljujete web hosting paket na dijeljenom serveru. Resurse iz svog paketa pomoću resellerskog upravljačkog sučelja zatim dijelite na vlastite hosting pakete i prodajete ih svojim korisnicima. Vaši korisnici će također imati pristup svom kontrolnom panelu kako bi vršili promjene i nadograđivali svoj paket usluga. Mnogi klijenti vjerojatno neće imati dovoljno znanja ili iskustva u ovom području te će u potpunosti ovisiti o vama u pogledu postavki i izmjena hosting paketa koji su zakupili te ćete morati pružati korisničku podršku.

VPS hosting

VPS hosting je takav oblik hostinga kod kojeg se fizički server dijeli na nekoliko virtualnih servera. Iako svoj hosting biznis možete početi i preprodajom hostinga na VPS serveru, najam virtualnog privatnog servera obično se koristi za razvoj naprednijih web projekata te je u pravilu nešto skuplji od reseller hosting paketa na shared serveru. S druge strane, ako niste početnik u hosting biznisu i već imate dosta korisnika, a Vaša tvrtka raste i širi se, tada VPS server predstavlja izvrsnu tranziciju između reseller hosting paketa na dijeljenom serveru i dediciranog servera.

Dedicated serveri

Dedicated server omogućuje Vam da u cijelosti za svoje potrebe koristite resurse jednog fizičkog poslužitelja te predstavlja najskuplju opciju ako se tek počinjete baviti reseller hostingom. Međutim, ako već imate dovoljno korisnika, zakup dediciranog servera može biti najisplativiji način reseller hostinga. Server je u vlasništvu pružatelja hosting usluga čije usluge preprodajete, ali isključivo Vi imate pravo na uporabu servera. U slučaju da je riječ o tzv. managed usluzi, održavanje i administracija servera dužnost su Vašeg pružatelja hosting usluga.

Kolokacija servera

Ako ste vlasnik vlastitog servera i upoznati ste sa začkuljicama upravljanja i održavanja servera, imate opciju u komercijalnom datacentru iznajmiti prostor na racku za smještaj svoga servera. To je definitivno puno isplativija opcija od izgradnje vlastite infrastrukture. Vaš server će biti na sigurnom, a imat ćete na raspolaganju više bandwidtha, zaštitu od požara i provale, te redundantno napajanje i kontrolu klime. Međutim, ova opcija od Vas zahtijeva najviše znanja, jer ćete server u pravilu morati sami konfigurirati, administrirati i održavati, a ne smijete zaboraviti ni troškove popravka i zamjene servera ako dođe do kvara ili ako budete trebali bolji server iz bilo kojeg razloga.


4) ODABERITE DOBAR HOSTING (PRUŽATELJA HOSTING USLUGA)

Ovo je vjerojatno najvažniji i ključan korak u postupku započinjanja vlastitog hosting poslovanja. Prilikom odabira pružatelja hosting usluga čije usluge ćete preprodavati, uzmite u obzir sljedeće:

 • Ima li tvrtka dobar ugled? Pretražite internet kako biste vidjeli postoji li puno nezadovoljnih korisnika te tvrtke. Izbjegavajte i tvrtke koje se po forumima previše hvale, jer je vjerojatno da to čine plaćene osobe koje od tog vida oglašavanja imaju novčanu korist, a stvarna kvaliteta hosting usluga takvih tvrtki ne mora odgovarati pohvalama.
 • Posjeduje li tvrtka svoj vlastiti datacentar? Iako to nije obvezno, tvrtka koja ima svoj vlastiti datacentar obično brže rješava eventualne probleme, jer je komunikacija između podrške, održavanja i drugih odjela često puno brža nego kod tvrtki koje koriste usluge tuđih datacentara. Tvrtke koje imaju svoj vlastiti datacentar mogu nadzirati sve servere neposredno i odmah im fizički pristupiti kako bi spriječili i otklonili probleme. Ne moraju čekati odgovor korisničke podrške udaljenog datacentra da bi odgovorili na Vaš upit ili doznali o čemu se radi u slučaju problema.
 • Postoji li besplatna korisnička podrška koja je lako dostupna? Pogledajte koje opcije kontaktiranja korisničke podrške Vaš host nudi. U današnje vrijeme, apsolutno je nužno da tvrtka pruža podršku i putem ticket sustava, i putem live chata i putem telefona, te ne biste trebali razmatrati tvrtke koje nemaju sve te opcije.
 • Podržava li pružatelj hosting usluga platformu na kojoj Vi želite pružati reseller hosting usluge (Windows/Linux)? Neki pružatelji hosting usluga, omogućuju hosting samo na Linux platformi.
 • Sadrže li hosting paketi korisne aplikacije poput dobrog kontrolnog panela (kao što je cPanel ili Website panel) ili aplikacija za razvoj web stranica?
 • Nudi li Vaš host povoljne cijene i više načina plaćanja? Najjeftiniji hosting obično nije preporučljivo uzeti, ali cijene hosting usluga svakako bi trebale biti povoljne. Izbjegavajte i hosting tvrtke koje nude neograničeni diskovni prostor ili promet, jer ćete vrlo brzo doznati da je to zapravo trik kojim žele privući korisnike, a u stvarnosti postoji niz ograničenja. Također, pružatelj hosting usluga trebao bi imati razne opcije plaćanja: virmanom, kreditnom karticom, debitnom karticom itd.
 • Koliko dugo tvrtka posluje? Činjenica da neki pružatelj hosting usluga uspješno posluje i održao se na tržištu čitav niz godina obično je pokazatelj kvalitete te tvrtke.5) NAUČITE RUKOVATI SA SOFTWAREOM KOJI VAM JE NUŽAN ZA POSLOVANJE

Temeljito razumijevanje softwarea koji je nužan za vođenje hosting tvrtke je izuzetno važno, jer će korisnici vrlo brzo primijetiti bilo kakvu nesigurnost s Vaše strane koju će odmah povezati s neznanjem i neiskustvom. Potrudite se, dakle, svladati sve značajke programa za upravljanje ticketima, računovodstvom i kontrolnim panelima. Testno postavite nekoliko svojih web stranica i probajte se staviti u položaj korisnika, kako biste unaprijed svladali sve značajke softwarea koje ćete morati koristiti.


6) ODREDITE CIJENE SVOJIH HOSTING PAKETA

Određivanje cijena može biti poprilično komplicirano. Sjetite se da se natječete s tvrtkama koje nude hosting pakete i za samo nekoliko kuna, ali i s drugima koji svoje usluge naplaćuju i po tisuću ili više kuna. Napravite tablicu s karakteristikama hosting paketa svojih konkurenata i cijenama tih hosting paketa. Zatim analizirajte svoje troškove: troškove hosting usluge koju ćete uzeti, operativne troškove i drugo te pokušajte naći formulu za određivanje cijena koje će biti dovoljno konkurentne, a opet Vam donijeti dobar povrat Vaše investicije.


7) IZRADITE WEB STRANICU

Izradite web stranicu na kojoj ćete na pregledan način izložiti informacije o svojim uslugama. Svakako na stranicu dodajte mogućnost plaćanja kreditnim karticama, jer je to najbrži način plaćanja za korisnike i veliki broj njih želi platiti baš tako. Na web stranici također mora biti jasno vidljivo na koji način Vas korisnik može kontaktirati ako dođe do bilo kakvih problema.


8) IZRADITE UVJETE KORIŠTENJA USLUGA TE STANDARDNE PONUDE I E-MAILOVE

Za izradu uvjeta korištenja usluga svakako bi bilo najpametnije da se obratite dobrom odvjetniku koji ima iskustva s poslovanjem preko interneta. Ako si ne možete priuštiti plaćanje pravnih usluga, tada probajte sami sastaviti uvjete korištenja pomoću predložaka koje možete naći na internetu. Također, sastavite standardne poslovne isprave poput ponuda koje ćete slati korisnicima te e-mail poruka s informacijama o pristupnim podatcima koje ćete im slati nakon što su zakupili Vaše usluge. S obzirom na to da korisnici ponekad imaju naviku ignorirati poruke koje im šaljete, ne bi bilo loše da u e-mailu i na početku dokumenta stavite naznaku poput: „VAŽNO – Ova poruka sadrži važne informacije i pristupne podatke koji će Vam trebati za korištenje Vašeg hosting paketa. Spremite ovaj e-mail i njegove privitke na sigurno i Vama lako dostupno mjesto.“


9) OGLAŠAVAJTE SVOJE HOSTING USLUGE

Najbrži način da počnete privlačiti korisnike je da svoju web stranicu oglašavate na internetu. Google Adwords i drugi oblici kontekstualnog oglašavanja često su dobra opcija za oglašavanje, ali možete staviti i svoje bannere na prikladne portale ili forume, poput onih posvećenih izradi web stranica ili web hostingu. S obzirom na to da oglašavanje košta, prvo pokušajte o svojim uslugama obavijestiti osobe koje poznajete i zamolite ih da šire glas dalje.


I ZA KRAJ

Željeli bismo Vam skrenuti pozornost na to da su POSLuH-ovi Linux i Windows reseller hosting paketi među najpovoljnijima na tržištu, a također pružamo mogućnost da sami skrojite svoj vlastiti reseller paket ako Vam naši standardni paketi ne odgovaraju.

POSLuH je jedna od rijetkih hosting tvrtki u Hrvatskoj koja punih 18 godina uspješno posluje i raste. Pozivamo Vas da naručite neki od naših reseller hosting paketa i tako iskoristite naše ogromno znanje i iskustvo koje smo stekli kroz sve te godine za početak svog vlastitog hosting biznisa. Svi naši serveri smješteni su u našem vlastitom datacentru u Zagrebu, u Hrvatskoj.

Ako imate bilo kakvo pitanje o reseller hostingu ili nekoj drugoj našoj usluzi, naša besplatna korisnička podrška rado će Vam pomoći.