prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 44.222.104.206
Web hosting

VPS hosting ili dedicated server: Što odabrati?

  • POSLuH hosting
  • 04.09.2013.

Ako imalo nalikujete ostalim webmasterima, svoju avanturu s vlastitom web stranicom započet ćete zakupom hosting paketa na dijeljenom serveru, kako biste uštedjeli dok Vaša web stranica ne stekne vjernu publiku i počne donositi zaradu. No, sa sve većim rastom broja posjetitelja, nužno se nameće pitanje: Je li vrijeme za nadogradnju na virtualni privatni server ili dedicirani server?

Prije negoli donesete bilo kakvu odluku, trebali biste biti na čistu o tome što je hosting na virtualnom privatnom serveru (VPS ili VPS hosting), a što dedicirani hosting, odnosno hosting na namjenskom (dedicated) serveru, te koja od tih mogućnosti je „ona prava“ za Vas.


ZAŠTO UOPĆE PROBATI NEŠTO VIŠE OD SHARED HOSTING PAKETA?

Mnogi blogovi i web stranice malih tvrtki smješteni su na dijeljenim poslužiteljima. Iako je takav hosting ekonomičniji u usporedbi s virtualnim privatnim serverom ili namjenskim serverom i predstavlja izvrstan način za početak poslovanja na mreži, uslijed rasta poslovanja i sve većeg broja posjetitelja, mnoge web stranice vrlo brzo prerastu resurse uključene u hosting pakete.

Primjerice, u situaciji kada predstavite svoju novu online aplikaciju ili blog u nekoj televizijskoj emisiji, može li Vaš trenutni hosting paket izdržati navalu posjetitelja i povećani promet, a da pri tome ne bude dovedeno u pitanje normalno funkcioniranje web stranice, odnosno aplikacije? Bez sumnje, shared hosting nudi izvrsne mogućnosti uz manje troškove. No, s rastom i mijenjanjem Vašeg poslovanja, i Vaše potrebe za hostingom rastu i mijenjaju se.


KOJE MOGUĆNOSTI POSTOJE?

Osim hosting paketa na dijeljenim serverima, mnogi pružatelji hosting usluga, uključujući POSLuH, nude VPS hosting i hosting na namjenskim serverima (dedicated server hosting).


VPS HOSTING

VPS je akronim za virtualni privatni server. U slučaju VPS hostinga, jedan fizički server dijeli se (particionira) u više virtualnih servera, od kojih se svaki može zasebno restartati. Virtualni privatni serveri zapravo su međukorak između shared hostinga i dedicated servera, kod kojeg korisnici ne moraju više dijeliti sve serverske resurse s drugim korisnicima. Iako fizički server na kojem se nalazi VPS u naravi koriste i drugi korisnici, nitko od njih nema pristup Vašem dijelu servera ni alociranom dijelu serverskih resursa, te su tako sigurnost i mogućnosti uz VPS puno veće nego kod standardnog web hostinga.

Također, budući da imate potpunu kontrolu nad VPS-om, možete dodavati software i aplikacije koje su potrebne da bi Vaše web stranice optimalno funkcionirale (što često nije moguće kod shared hostinga).

VPS hosting uobičajeno se nudi kao „unmanaged“ usluga, što znači da korisnici sami nadziru svoj server i upravljaju njime te stoga moraju imati i odgovarajuća tehnička znanja, no neki pružatelji hosting usluga, poput POSLuH-a, nude i uslugu administracije i upravljanja serverom.


DEDICATED SERVER HOSTING

Zakup dedicated servera usluga je koja korisnicima pruža najviše mogućnosti. Cijeli dedicirani server možete koristiti samo za smještaj svoje web stranice, a pri tome apsolutno nikakve resurse ne morate dijeliti s drugim korisnicima. Ovaj tip hosting usluge daje Vam najveću moguću pouzdanost i performance, uz najmanji mogući rizik downtimea.

Međutim, namjenski server najskuplja je od svih hosting mogućnosti – naročito ako uračunate dodatne troškove upravljanja i održavanja servera, ako to nećete činiti sami.

Dedicated server stoga je, u pravilu, najprikladniji za velike tvrtke ili tvrtke koje ostvaruju značajnu zaradu poslujući preko interneta. Zbog visoke cijene ove vrste hostinga izuzetno je važno iskoristiti sve mogućnosti koje dedicirani server pruža, kako bi se ulaganje čim prije isplatilo.

Kao i kod VPS hostinga, korištenje dediciranog servera zahtijeva određena tehnička znanja. Stoga je važno napomenuti da dedicated hosting paketi mogu uključivati više razina tehničke podrške od strane pružatelja usluge, a najčešće se spominju: fully-managed usluga, semi-managed usluga i unmanaged usluga. Koju točno razinu korisničke podrške uključuje svaka od tih usluga varira od jednog pružatelja hosting usluga do drugoga.


RAZJASNITE KOJU RAZINU TEHNIČKE PODRŠKE UKLJUČUJE SERVERSKI PAKET KOJI ODABERETE

Ako razmišljate o zakupu dediciranog servera ili VPS-a, izuzetno je važno znati što točno usluga uključuje u pogledu tehničke podrške. Odabir krive vrste paketa može biti katastrofalan u slučaju bilo kakvih problema vezanih uz Vašu web stranicu.

Stoga prije zakupa dediciranog servera ili VPS hostinga detaljno raspravite s pružateljem hosting usluga što se podrazumijeva pod managed uslugom, a što ne, kako se ne biste našli u problemu ako nemate na raspolaganju vlastitog zaposlenika koji je sposoban brinuti se o serverskoj strani poslovanja ili ako to ne možete sami.

Također, ako niste sigurni da sami možete administrirati server, nemojte samo radi uštede uzimati unmanaged uslugu, jer Vas to u slučaju poteškoća može koštati puno više od managed usluge.


POSLuH-OVI PAKETI VPS SERVERA I DEDICIRANIH SERVERA

POSLuH nudi po tri predefinirana paketa VPS servera, odnosno Dedicated servera, te Vas pozivamo da provjerite koje smo mogućnosti pripremili za Vas! Ako smatrate da nijedan od naših standardnih VPS hosting ili Dedicated hosting paketa ne bi zadovoljio Vaše potrebe, nudimo Vam i uslugu VPS po mjeri ili Dedicated server po mjeri koje Vam omogućuju da sami složite savršeni VPS ili namjenski server prema svojim potrebama. POSLuH nudi VPS hosting i dedicated servere kao unmanaged i kao managed uslugu. Svi su naši serveri u Hrvatskoj.

Prije negoli se odlučite za našu managed uslugu, svakako nas kontaktirajte kako bismo Vam pojasnili na kakvu pomoć s naše strane možete računati. Naša korisnička podrška dati će Vam odgovore na sva Vaša pitanja i pomoći Vam da odaberete idealno hosting rješenje za sebe.