prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Web hosting

Web hosting usluge s vlastitom (dediciranom) IP adresom: Zašto odabrati te koje su sve prednosti

  • POSLuH hosting
  • 10.09.2013.

Kada želite staviti svoju web stranicu na internet, možete birati između nekoliko opcija vezanih uz hosting. Većina se ne upušta u postavljanje vlastite infrastrukture za smještaj web stranica, nego izabere neku od sljedećih mogućnosti: hosting na dijeljenom serveru (shared web hosting), najam virtualnog privatnog servera (VPS server) ili zakup dediciranog servera (dedicated server).

Zbog znatno povoljnijih cijena shared hostinga u odnosu na virtualni privatni server ili namjenski poslužitelj, mnogi korisnici odlučuju se upravo za taj oblik web hostinga. Međutim, kod shared web hostinga na istom serveru mogu biti smještene stotine, pa čak i tisuće web stranica drugih korisnika. S obzirom na to da su smještene na istom web serveru, sve te web stranice nerijetko dijele jednu IP adresu. No, kao što i u stvarnom svijetu dijeljenje nečega s mnoštvom drugih ljudi može uzrokovati probleme, isto se može dogoditi i u virtualnom svijetu. Zbog toga biste trebali razmisliti o vlastitoj IP adresi. Vlastita IP adresa, dedicirana IP adresa ili statička IP adresa, kako se ponekad naziva, je IP adresa koju koristi samo Vaša web stranica.
 
Tri su glavna razloga zbog kojih je izuzetno važno imati dediciranu IP adresu za svoju web stranicu, naročito ako se radi o web stranici koja je važna za Vaše poslovanje.


SPAM

Mnogi anti-spam servisi ne blokiraju samo pojedine email adrese, nego blokiraju i IP adrese. Ako takav servis samo jednog korisnika s kojim dijelite server označi kao spammera (bez obzira na to šalje li ta osoba spam poruke ili ne), vrlo je vjerojatno da će anti-spam servisi diljem svijeta blokirati Vašu zajedničku IP adresu. To znači da će blokirati i Vas, a Vi po tom pitanju nećete moći ništa napraviti sve dok korisnik koji je označen kao spammer ne prestane slati spam poruke ili dok se ne preseli negdje dalje.

Dedicirana IP adresa znači da nitko drugi ne šalje poruke epošte s Vaše IP adrese, tako da Vas nitko neće blokirati zbog tuđih pogrešaka.

Također možete postaviti i „reverse DNS name“. To osobe kojima šaljete mail može dodatno uvjeriti da ste doista Vi ti koji šaljete mailove i na taj način se smanjuje rizik da će emailovi koje šaljete klijentima biti označeni kao spam.


„SUSJEDI NA ZLU GLASU“

Jednako kao što zbog spammera s kojima dijelite IP adresu Vaši emailovi mogu biti blokirani kao spam, Vaše web stranice mogu biti blokirane kao „opasne“. Ako neka druga web stranica s kojom dijelite IP adresu bude zaražena s malwareom ili virusom ili ima nezakoniti ili nemoralan sadržaj, tražilice kao što su Google i Yahoo mogu Vas blokirati.

Dedicirana IP adresa znači da je ono što Vi odlučite postaviti na svoje web stranice, jedino ono što će bilo tko drugi povezivati s Vašom IP adresom.


OPTIMIZACIJA WEB STRANICA ZA TRAŽILICE (SEARCH ENGINE OPTIMISATION ILI SEO)

Osim što će eliminirati rizike vezane uz spam ili malware, viruse i nezakonite sadržaje na tuđim stranicama koje s Vama dijele IP adresu, dedicirana IP adresa navodno pomaže i u vezi s optimizacijom web stranica za tražilice (SEO). Drugim riječima, vlastita IP adresa može pomoći u tome da se Vaša web stranica prilikom pretrage na Googleu pojavi na višem mjestu u popisu rezultata. Google navodno web stranice s dediciranom IP adresom smatra ozbiljnijima, jer pokazuju dodatnu inicijativu vezanu uz prikazivanje sadržaja korisnicima.

Iako se vode žustre rasprave o tome ima li dedicirana IP adresa utjecaja na SEO, sama činjenica da se njome otklanja rizik da Vas tražilice penaliziraju zbog virusa, malwarea ili drugih razloga, daje Vam određene koristi.


ELEKTRONIČKA TRGOVINA I SSL CERTIFIKAT


Iako je dedicirana IP adresa obično stvar Vašeg izbora, ponekad je obvezna. Primjerice, web stranice koje se bave elektroničkom trgovinom ponekad moraju imati dediciranu IP adresu za SSL certifikat kako bi ispravno funkcionirale. Vaši korisnici također mogu pristupiti web stranicama preko IP adrese, u slučaju bilo kakvih problema s domenom.


ŠTO MOŽEMO UČINITI ZA VAS

Ako imate web stranicu koja je izuzetno važna za Vaše poslovanje ili se bavite elektroničkom trgovinom, tada dedicirana IP adresa može biti ključan čimbenik Vašeg uspjeha. Ako Vaši postojeći klijenti ne primaju emailove koje im šaljete ili ako novi klijenti ne mogu pristupiti Vašoj web stranici, tada možete doći u velike probleme. Mnoge prednosti dedicirane IP adrese sastoje se u sprječavanju loših posljedica do kojih može doći, ako ju nemate. Dedicirana IP adresa je poput sigurnosnog pojasa u autu: Ona neće spriječiti da udarite u drugi auto, ali može spasiti Vaš život ako se to dogodi.

Stoga POSLuH na svim shared hosting paketima, omogućuje zakup dedicirane IP adrese po cijeni od 300,00 kn godišnje. Ako biste željeli zakupiti ili nadograditi neki od naših hosting paketa s dediciranom IP adresom, molimo da nas kontaktirate.

Napominjemo i da je u cijenu MIDI i MAXI reseller hosting paketa te VPS servera uključena jedna dedicirana IP adresa. Također, u cijenu MINI dedicated servera uključena je jedna IP adresa, u cijenu MIDI dedicated servera dvije IP adrese, a u cijenu MAXI dedicated servera pet IP adresa.

U slučaju da imate bilo kakvo pitanje vezano uz vlastitu IP adresu ili ste zainteresirani za neku drugu našu uslugu, stojimo Vam na raspolaganju! Pružamo brz, pouzdan i povoljan web hosting s nizom uključenih dodataka i mogućih nadogradnji, a svi naši serveri su u Hrvatskoj.