prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Korisničko sučelje

Kontaktirajte nas

  • Nazovite:+385 1 3841 042
  • Email adresa: podrska@posluh.hr
  • Adresa: Livanjska 11, Zagreb, Hrvatska

Zatvori

Podrška
Već 20 godina s Vama!

Novosti

  • 13.
    stu
    2013.

Kada odabrati web hosting na Linux, a kada na Windows serveru?

Mnogi korisnici koji se prvi puta susreću s web hostingom nerijetko su zbunjeni nebrojenim opcijama koje im stoje na raspolaganju. Osim što hosting tvrtke niču kao gljive poslije kiše pa je teško na prvi pogled razlučiti kvalitetne i stabilne pružatelje usluga od nepouzdanih, za pravilan odabir web hostinga potrebno je upoznati se s nizom tehničkih značajki usluge kao što je bandwidth, diskovni prostor, kontrolni panel, hosting platforma i slično. Jedno od čestih pitanja koje nam postavljaju korisnici koji prvi puta naručuju prostor za web stranice je koja je razlika između Windows i Linux hosting platforme.

Iako kod nas odabir krivog operativnog sustava ne predstavlja nikakav problem jer su cijene Windows i Linux hosting paketa iste i promjena se ne naplaćuje, kako biste čim prije mogli krenuti s postavljanjem svojih stranica potrebno je odabrati ispravnu hosting platformu. Tako biste, primjerice, ako planirate koristiti Wordpress ili Joomlu što su trenutno najpopularniji CMS sustavi, kao operativni sustav trebali odabrati Linux neovisno o operativnom sustavu koji koristite na svom računalu. U ovom članku pokušat ćemo to razjasniti i otkloniti neke uobičajene zablude o tom pitanju.


OPERATIVNI SUSTAV KOJI KORISTITE NA SVOM RAČUNALU NIJE BITAN ZA ODABIR WEB HOSTING PLATFORME

Samo zato što na svom računalu koristite Windows ili neki drugi operativni sustav, to ne znači da morate koristiti istu hosting platformu. Korisnici su često zabrinuti oko toga da njihovo računalo neće biti kompatibilno s web hostom. Međutim, toj brizi nema mjesta, jer ništa sa Vašeg računala ni ne mora biti kompatibilno sa web hosting serverom. Bitno je samo da su tehnologije u kojima su izrađene Vaše web stranice kompatibilne s hosting platformom, no o tome nešto kasnije. Još jedna česta zabluda sastoji se u tome da korisnici misle da će se lakše snaći s Windows hosting računom jer koriste Windows na svome računalu. No, gotovo nikakve sličnosti nema. Kod pristupa web serveru nećete vidjeti nikakav start izbornik niti išta što možete vidjeti na svome kućnom računalu, nego ćete svojim stranicama pristupati pomoću FTP programa, upravljačkog panela i slično, neovisno o tome je li riječ o Linux ili Windows platformi.


ZA ODABIR WEB HOSTING PLATFORME BITNA JE TEHNOLOGIJA U KOJOJ SU IZRAĐENE WEB STRANICE

Web hosting platforma ovisi o potrebama Vaše web stranice. Ako se Vaša web stranica oslanja na Windows tehnologije kao što su ASP, .NET, Microsoft Access ili Microsoft SQL Server (MSSQL) tada je bolje uzeti Windows web hosting paket. Nije bitno jesu li te tehnologije instalirane na Vašem računalu, nego hoće li Vaše web stranice izvršavati ASP ili .NET kod ili će pristupati bazama podataka Microsoft Access ili MSSQL. Iako postoje načini za korištenje tih tehnologija i na Linux oprerativnim sustavima, nije preporučljivo koristiti ta rješenja u produkciji te ih iz tog razloga mi ni ne podržavamo.

S druge strane, ako je u izradi web stranica korišten PHP, Perl, Python, Ruby ili CGI skriptiranje uz MySQL, Vaše web stranice najbolje će se ponašati ako su smještene na Linuxu. Ako želite pokrenuti blog ili prodavati stvari preko interneta pomoću košarice ili dizajnirati jednostavne web stranice, vjerojatno će Vam Linux hosting biti jednostavniji za korištenje. Također, većina besplatnih i komercijalnih aplikacija koje se koriste na web stranicama kao što su programi za bloganje ili web shopovi namijenjeni su za rad na Linux hostingu i na njemu glatko rade bez ikakvih prilagodbi.


ŠTO POSLuH MOŽE UČINITI ZA VAS

POSLuH pruža web hosting usluge i na Linux i na Windows platformi na serverima u našem datacentru u Zagrebu, Hrvatska. Na svakoj platformi nudimo standardna tri paketa – MINI, MIDI i MAXI, koji se, kako i njihovi nazivi govore, razlikuju po količini resursa unutar svakog paketa. Ako imate bilo kakvo pitanje o uslugama koje pružamo, a naročito ako ni nakon čitanja ovog članka niste sigurni koja bi platforma najbolje odgovarala za smještaj Vaših web stranica, slobodno nam se obratite.
 

Cloud hosting na najsuvremenijoj hosting platformi

Web hosting

već od 20 kn/mj

Ako želite visoko raspoloživ, pouzdan i brz hosting na cloud platformi, naši hosting paketi idealni su za Vas. Bilo da želite smjestiti osobnu stranicu, poslovnu web trgovinu ili neki drugi online servis, mi smo Vaš pravi izbor.

Odaberi hosting paket

Domene

već od 37 kn/god

Brza i jednostavna registracija vlastite domene u par koraka, vlastita administracija domene te više od 70 ekstenzija domena u ponudi. Registrirajte već danas svoju domenu po iznimno povoljnim cijenama.

Odaberi domenu

VPS Serveri

već od 320 kn/mj

Trebate više snage i resursa za svoje web stranice? Naši kvalitetni i snažni VPS serveri riješit će sve Vaše probleme. Uvjerite se sami uz besplatno 30-dnevno probno razdoblje koje nudimo sami mi.

Odaberi VPS Server

Web stranice

već od 600 kn

Nemate web stranicu? Niste zadovoljni sa svojom postojećom stranicom? Za Vas ćemo izraditi web stranicu koristeći najmodernije i provjerene tehnološke metode poput HTML5 standarda i responzivnog dizajna.

Pogledaj ponudu