prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Izrada web stranica i aplikacija

Kako pokrenuti uspješnu web stranicu pomoću Wordpressa u 10 koraka

  • POSLuH hosting
  • 28.10.2013.


Izrada web stranice pomoću WordPressa
može Vam se činiti kompliciranim zadatkom, ako nikad niste probali raditi s Wordpressom. Na sreću, jedna od najboljih značajki WordPressa je njegova intuitivnost i jednostavnost korištenja: može ga s lakoćom koristiti svatko! Iako tehnički dio postavljanja web stranice u WordPressu nije jako složen, znati što staviti na web stranicu i kako da bude uspješna može biti malo teže.

U nastavku ćemo u 10 jednostavnih koraka objasniti kako početi s WordPressom. Jednostavno pratite korake i u vrlo kratkom vremenu Vaša web stranica bit će funkcionalna.


1. KORAK: Odaberite temu web stranice

Prije negoli se počnete baviti bilo čime vezano uz WordPress, morate odabrati svoju nišu. Razvoj web stranice u WordPressu o nečemu što je već tisuću puta napravljeno ili viđeno sigurno vam se neće isplatiti. Ako WordPress stranicu ne radite za postojeću tvrtku, pobrinite se da odaberete temu koja vas doista zanima, tako da vam rad na web stranici i njezino ažuriranje neće činiti grozomornim zadatkom nakon nekoliko mjeseci.


2. KORAK: Odaberite naziv domene

Domena bi se trebala izravno odnositi na nišu koju ste odabrali u 1. koraku, a to bi svakako trebao biti naziv koji će vaši korisnici lako zapamtiti i kojeg će teško zaboraviti. Vjerojatno je da će .com domena već biti zauzeta, pa probajte s .net ili .hr domenom, ako će web stranica biti orijentirana na hrvatske korisnike.


3. KORAK: Odaberite pružatelja hosting usluga

Sljedeći korak je pronaći pouzdanog pružatelja web hostinga usluga koji će smjestiti vašu web stranicu na svoj server. POSLuH nudi WordPress hosting na vrhunskim, najsuvremenijim serverima i infrastrukturi. Naša podrška dostupna je putem chata, emaila i telefona, a također se trudimo staviti korisnicima na raspolaganje razne korisne upute, savjete i vodiče u pdf formatu. Da li odabrati dijeljeni hosting, VPS hosting ili dedicirani server? U najvećem broju slučajeva, shared web hosting će biti dovoljan za početak. Naš MINI hosting paket najpopularniji je među korisnicima WordPressa.


4. KORAK: Instalirajte WordPress

Iako je to samo po sebi razumljivo, nakon što pronađete hosting i domenu, vrijeme je za instalaciju WordPressa. Instaliranje WordPressa na POSLuH-ovim hosting paketima izuzetno je jednostavno i može se napraviti u samo nekoliko minuta uz Softaculous aplikaciju za instaliranje skripti. Također, za vas smo izradili i jednostavne upute za instaliranje WordPressa.


5. KORAK: Odaberite dizajnersku temu WordPressa

Potom morate odabrati dizajnersku temu za svoju WordPress stranicu. Dostupne su tisuće tema, od potpuno besplatnih, pa do onih koje se naplaćuju stotine dolara. Pri odabiru teme, pobrinite se da izgled ima veze s temom vaše stranice, te s prijelomom i sadržajem kojeg planirate objavljivati.


6. KORAK: Konfigurirajte priključke (pluginove)

WordPress Plugin je program napisan u PHP-u koji web stranicama u WordPressu daje određene dodatne značajke ili usluge. WordPress priključci omogućuju izradu po mjeri i fleksibilnost za vašu web stranicu te ju obogaćuju korisnim značajkama i alatima za vaše posjetitelje. Možda nećete na početku koristiti puno priključaka, no što dulje budete koristili WordPress, sve ćete češće pronalaziti pluginove koji koriste vašoj web stranici. Kako je WordPress open source aplikacija, na njoj su česti sigurnosni propusti pa stoga preporučujemo da koristite pluginove koji će smanjiti mogućnost hakiranja kao što su Exploit scanner, Wordfence security, BulletProof Security i Vip Scanner. Za Vas smo pripremili i nekoliko savjeta za zaštitu web stranica izrađenih u WordPressu.


7. KORAK: Završite administrativne stranice

Neke od važnih administrativnih stranica su: kontakt, o nama, uvjeti korištenja i pravila o zaštiti privatnosti. Dovršite te stranice prije nego što se usredotočite na dodavanje sadržaja na svoju web stranicu – prije ih je zasigurno lakše dodati nego kasnije, kada ćete biti zauzeti s objavom zanimljivijih sadržaja. Te stranice također služe za pravnu zaštitu kako vas, tako i posjetitelja vaše stranice.


8. KORAK: Objavite sadržaj. I nastavite objavljivati sadržaj.

Nakon što ste završili važne administrativne stranice, vrijeme je da počnete dodavati zanimljivi sadržaj. Koja god bila vaša niša, morate objaviti mnoštvo kvalitetnog sadržaja za svoje čitatelje. Stranice moraju biti vizualno bogate, ali još je važnije da redovito dodajete novi sadržaj. Ako se radi o blogu, uz svaki post dodajte barem jednu sliku. Time će sam sadržaj biti ugodniji za čitanje i tečniji. Odlučite se za učestalost objavljivanja novih sadržaja: dnevno, tjedno ili mjesečno i držite se zadanog rasporeda.


9. KORAK: Pozabavite se marketingom

Dosta truda trebali biste uložiti i u marketing za svoju web stranicu. Prvo, morate obratiti pozornost na optimizaciju stranice za tražilice (SEO ili search engine optimization). Pobrinite se da stranice imaju relevantne ključne riječi u naslovu, opisu i tekstu. Nadalje, potrudite se promicati svoju stranicu na sve dostupne načine. Besplatne opcije su društveni mediji, forumi i redovito slanje newslettera. Također biste trebali uzeti u obzir i pisanje gostujućih blog članaka i komentiranje na blogovima, forumima i slično, kako biste izgradili društvene kontakte i popularnost.


10. KORAK: Redovito radite backup web stranice

Najvrjednije na vašoj web stranici je njezin sadržaj. Stoga obavezno redovito radite sigurnosnu kopiju ili backup stranice! Ako ne radite backup, u slučaju rušenja web stranice iz bilo kojeg razloga, može se dogoditi da izgubite sav sadržaj te će vam trebati čitava vječnost da se oporavite. Backup možete napraviti jednostavno kroz kontrolni panel u samo nekoliko trenutaka, a postoji i čitav niz priključaka za automatizirani backup WordPress stranica, pa malo proguglajte i konfigurirajte onaj koji vam najbolje odgovara.


I to je to – WordPress u 10 jednostavnih koraka!