prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Korisničko sučelje

Kontaktirajte nas

 • Nazovite:+385 1 3841 042
 • Email adresa: podrska@posluh.hr
 • Adresa: Livanjska 11, Zagreb, Hrvatska

Zatvori

Podrška
Već 20 godina s Vama!

Novosti

 • 05.
  velj
  2014.

Kako preurediti web stranicu u skladu s najnovijim trendovima


Imati web stranicu može značiti puno obveza i posla. Pregledavanje komentara, stvaranje sadržaja i održavanje dizajna i rada Vašeg weba može oduzeti mnogo vremena. No, rad i novac koji uložite gotovo se uvijek isplati, naročito ako se usredotočite na dijelove svoje stranice koji su važni.

Uz malo uređivanja, Vaša trenutna web stranica može postati responzivna, korisnija i ugodnija oku, što će zasigurno dovesti više posjetitelja koji će opravdati uloženo. U nastavku dajemo 3 savjeta kako poboljšati Vašu web stranicu u skladu s trenutnim internetskim trendovima.


1. ODABERITE OSJETLJIVI (RESPONZIVNI ILI RESPONSIVE) WEB DIZAJN

Ako još uvijek niste čuli za engleski pojam “responsive web design”, samo je pitanje vremena kada ćete na njega naići. Taj pojam odnosi se na niz HTML i CSS mehanizama koji omogućuju da web stranice mijenjaju svoju konfiguraciju na temelju uređaja na kojemu se prikazuju. Drugim riječima, web stranica se svojim izgledom automatski prilagođava veličini ekrana uređaja koji ju otvara. Ta nova vrsta web dizajna više nije samo trend, već polako postaje i nužnost, naročito u poslovnom svijetu.

Internetski korisnici sve češće za pregledavanje stranice koriste mobitele. Osim toga, koriste i prijenosna računala, stolna računala i tablete. Broj uređaja koji se koriste za surfanje svakoga dana sve je veći, a svaki od njih koristi niz različitih veličina zaslona. Zbog toga, korisnici očekuju da se vlasnici web stranica prilagode njihovim potrebama. Ako je web stranica važan dio Vašeg poslovanja, a ne može se prikazati pregledno na mobitelu, tada svakako gubite kupce, a samim time i novac.

Zbog toga bi izrada web stranice s tzv. osjetljivim dizajnom trebala biti na vrhu popisa Vaših prioriteta. Ključ pri izradi takve stranice je imati na umu da svaki uređaj ima određene značajke koje se moraju uzeti u obzir pri kodiranju web stranice.


2. VAŠA WEB STRANICA MORA BITI KORISNA I LAKO RAZUMLJIVA

Koncept "osjetljivosti" samo je jedan od trendova u izradi web stranica. Ono što posjetitelji web stranica najviše žele jest da one budu pristupačne, lako razumljive i korisne. Drugim riječima, posjetitelji žele doći do informacija koje traže lako i bez teškoća. Iako će prilagodba web stranica koja će joj dati pristupačnost i korisnost od Vas tražiti nešto ulaganja, ispunjavanjem te potrebe Vaših posjetitelja istovremeno će Vas oni početi percipirati u boljem svjetlu.

Ovdje ćemo navesti samo neke stvari koje biste trebali uzeti u obzir priliko redizajniranja svoje web stranice:

 • Navigacija, važne informacije i gumbi koji se odnose na "prijavu", "registraciju", "pretplatu" i slično moraju biti što očitiji i vidljiviji.
 • Koristite fontove većih veličina i izražajnije tipografije kako biste uspješno prenijeli svoju poruku, ne riskirajući sporo otvaranje slika.
 • Nemojte se bojati velikih bijelih prostora na web stranici. Na taj način smanjuje se neurednost i web stranica je ugodnija oku.
 • Omogućite posjetiteljima da Vas lako kontaktiraju i dodajte sharing gumbe radi iskorištavanja društvenih mreža.


To su samo neki načini koji mogu poboljšati korisnost Vaše web stranice. No, najvažnije je da pogledate svoju stranicu i upitate se biste li u manje od 5 sekundi mogli sami naći što tražite da ste posjetitelj koji je prvi puta na web stranici?”


3. OPTIMIZIRAJTE WEB STRANICU

Važna komponenta korisnosti je brzina otvaranja web stranica. Učinkovite web stranice koje ispunjavaju želje posjetitelja ne otvaraju se sporo. Korisnici interneta nestrpljivi su i posljedice toga sigurno ćete osjetiti ako se Vaša stranica sporije otvara od webova Vaših konkurenata.

Kako današnje web stranice sve više koriste velike i "teže" slike, to često usporava web stranice. Stoga pri web dizajnu morate slijediti ova temeljna pravila:

 • Uvijek koristite slike na svojoj stranici koje su postavljene u rezoluciji u kojoj će se koristiti.
 • Višebojna fotografije i detaljne ilustracije trebale bi se postavljati u JPEG formatu.
 • Grafike jednostavnih boja i slike s velikim blokovima istovjetnih boja (nebo se ne računa) trebale bi se postavljati u GIF formatu.
 • Koristite CSS pravila za određivanje visine i širine svojih slika, tako da se sadržaj stranice ne otvara čudno prije nego što se pojavi slika.


Brzini otvaranja web stranice također može pomoći i tipografija. Koristite velike display fontove. Na taj ćete način stvoriti vizualno privlačnu i oku ugodnu stranicu bez dugotrajnog otvaranja slika. Tzv. icon fontovi, odnosno fontovi koji su posebno oblikovani za prikazivanje običnih grafika jednostavnih boja mogu se koristiti umjesto mnogih grafika, čime će se smanjiti vrijeme otvaranja. Implementiranjem tih dvaju rješenja Vaša web stranica izgledat će razlikovnije, prikazivat će se brže i time će zadovoljiti raspon pažnje nestrpljivih čitatelja.


Još jedan savjet za poboljšanje svoje web stranice koji Vam možemo dati je i da prijeđete na POSLuH hosting i uvjerite se da smo najbrži hrvatski hosting. Koristimo samo vrhunske najsuvremenije poslužitelje i ultra-brze internetske linkove. Naše web hosting pakete možete pogledati ovdje, a ako imate bilo kakvo pitanje stojimo Vam na potpunom raspolaganju.
 

Cloud hosting na najsuvremenijoj hosting platformi

Web hosting

već od 20 kn/mj

Ako želite visoko raspoloživ, pouzdan i brz hosting na cloud platformi, naši hosting paketi idealni su za Vas. Bilo da želite smjestiti osobnu stranicu, poslovnu web trgovinu ili neki drugi online servis, mi smo Vaš pravi izbor.

Odaberi hosting paket

Domene

već od 37 kn/god

Brza i jednostavna registracija vlastite domene u par koraka, vlastita administracija domene te više od 70 ekstenzija domena u ponudi. Registrirajte već danas svoju domenu po iznimno povoljnim cijenama.

Odaberi domenu

VPS Serveri

već od 320 kn/mj

Trebate više snage i resursa za svoje web stranice? Naši kvalitetni i snažni VPS serveri riješit će sve Vaše probleme. Uvjerite se sami uz besplatno 30-dnevno probno razdoblje koje nudimo sami mi.

Odaberi VPS Server

Web stranice

već od 600 kn

Nemate web stranicu? Niste zadovoljni sa svojom postojećom stranicom? Za Vas ćemo izraditi web stranicu koristeći najmodernije i provjerene tehnološke metode poput HTML5 standarda i responzivnog dizajna.

Pogledaj ponudu