prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Web hosting

Kako procijeniti koliki je bandwidth potreban za optimalan rad web stranice

  • POSLuH hosting
  • 20.10.2013.

Jedna od mnogih stvari o kojima morate voditi računa prilikom odabira hosting paketa jest bandwidth koji će biti potreban za ispravno funkcioniranje web stranice koju ćete smjestiti na paket.

Kako biste napravili dobru procjenu svojih potreba, najprije morate razumijeti što se misli pod pojmom bandwidth kada se radi o web hostingu.


ZNAČENJE POJMA BANDWIDTH U WEB HOSTINGU

Iako je ispravna definicija pojma bandwidth brzina prijenosa podataka, pri čemu je mjerna jedinica bit/sekunda, većina web hosting tvrtki kada govori o bandwidthu ne misli na brzinu prijenosa, nego na količinu podataka koju u okviru hosting paketa možete prenijeti u određenom razdoblju. Drugim riječima, bandwidth u slučaju web hostinga znači promet podataka.

Bandwidth je najlakše razumijeti ako ga usporedite s autocestom. Što je više voznih traka, promet će biti protočniji. Automobili koji voze autocestom podatci su koje posjetitelji preuzimaju s vaših web stranica. Svaki puta kada netko posjeti neku stranicu na vašem webu, zapravo preuzima datoteke pomoću svog preglednika. Promet, međutim, teče i u suprotnom smjeru, iako u puno manjem razmjeru: postavljanje datoteka na server i provjeravanje epošte također uzrokuje potrošnju bandwidtha.

Datoteke koje vaši posjetitelji preuzimaju mogu biti HTML, slikovne, video ili zvukovne datoteke. Te datoteke zauzimaju prostor na autocesti. Što su veće datoteke i što više ljudi im pristupa, to je veći promet podataka i veće su vaše potrebe za bandwidthom. Ako nemate dovoljno voznih traka (bandwidtha), dolazi do prometne gužve i posjetitelji će imati problema pri otvaranju sadržaja vaših web stranica.


KAKO SE MJERI BANDWIDTH U WEB HOSTINGU

Bandwidth se u web hostingu najčešće izražava u broju gigabajtova mjesečno (GB/mjesec). Gigabajtovi se koriste i kao mjerna jedinica za diskovni prostor na računalu. Najmanja jedinica je bit, zatim bajt, pa kilobajt, megabajt te gigabajt. Svaki gigabajt ima 1024 megabajta. Da biste stekli dojam što te veličine znače u stvarnosti, navest ćemo da jedna pjesma prosječnog trajanja spremljena na računalo u MP3 formatu ima otprilike 4 MB. Znači, na diskovni prostor od 1 GB, mogli biste spremiti oko 250 pjesama u MP3 formatu. Međutim, posjetitelji vaših web stranica preuzimanjem neke od pjesama, osim same MP3 datoteke preuzeli bi i HTML datoteke i slike, a vjerojatno će vašu stranicu posjetiti više osoba.


KOJI ČIMBENICI UTJEČU NA POTROŠNJU BANDWIDTHA


Čimbenici koji utječu na potrošnju bandwidtha su sljedeći:

  • Prosječan broj posjetitelja po danu
  • Prosječan broj pregledanih stranica
  • Prosječna veličina stranica

 

 

 


Slijedom toga, formula za procjenu potrebnog prometa glasi:

Prosječan broj posjetitelja po danu x broj pregledanih stranica x prosječna veličina stranice x 30 (dana). Primjerice, 100 posjetitelja x 10 stranica x 40 KB veličina stranice x 30 = 1.200.000 KB ili cca 1.14 GB.

Najbolje je tome pridodati i čimbenik iznenađenja, tako da bi za takvu web stranicu bilo potrebno otprilike 2 GB mjesečno. Međutim, ako dopuštate posjetiteljima preuzimanje datoteka, pri izračunu morate uzeti u obzir i prosječan broj preuzimanja po danu i prosječnu veličinu datoteke. Naime, ako na web stranicama imate velike količine podataka, naročito ako imate video ili audio datoteke ili velike i neoptimizirane slike, tada bandwidth na koji imate pravo u sklopu zakupljenog hosting paketa možete vrlo brzo potrošiti i naći se u problemu. Ipak, prema našem iskustvu, prosječne web stranice troše manje od 5 GB prometa mjesečno.

Mnogi pružatelji usluga web hostinga navode da daju neograničeni bandwidth, a neki od njih nude flat bandwidth (ili nemjeren). Međutim, u oba slučaja riječ je samo o marketinškom triku. Pružatelji web hosting usluga koji nude neograničeni ili flat bandwidth računaju na to da Vi nećete koristiti puno prometa, ostavljajući vas u uvjerenju da možete koristiti koliko želite. Međutim, ako tako postupate i počnete koristiti više od onoga što su takvi hostovi zamislili, oni će vrlo brzo naći načina naplatiti Vam dodatnu naknadu ili uvesti ograničenja za Vaš paket. Neki će Vam čak i suspendirati hosting paket u slučaju povećanog prometa, što vam naravno može izazvati veliku štetu.

Mi smo se odlučili za drugu politiku, jer ne želimo da naši korisnici doživljavaju takva neugodna iznenađenja misleći da im je promet stvarno neograničen ili nemjeren. Svaki naš web hosting paket ima točno određenu količinu prometa koja Vam je uvijek na raspolaganju. Na taj način možete unaprijed znati što dobivate u hosting paketu i koji promet imate mogućnost koristiti u bilo koje vrijeme, a ako vam treba više od onoga što je obuhvaćeno paketom, lako ćemo se dogovoriti, jer sve usluge pružamo i po mjeri.

Ako imate bilo kakvo pitanje o bandwidthu ili nekoj drugoj značajki naših hosting usluga, slobodno nas kontaktirajte!