prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Web hosting | Online sigurnost

Kako smisliti sigurnu lozinku za web hosting, email i druge online račune

  • POSLuH hosting
  • 18.11.2013.


Pitate li prosječnog korisnika web hosting usluga koliko korisničkih imena i lozinki koristi za različite račune, pretplate i slično, vjerojatno će mu trebati neko vrijeme prije negoli Vam odgovori. Čak i tada možda Vam neće dati točan odgovor jer se neće odmah sjetiti svih usluga koje koristi za koje mora imati username i password. To je priroda današnjeg suvremenog života, u kojem je normalno imati čitav niz digitalnih računa koji se štite zaporkama.

Mnogi korisnici, međutim, koriste ista ili slična korisnička imena i šifre za različite račune: cPanel, email, Wordpress, FTP, SSH i slično, a često svoje šifre smišljaju koristeći fraze i brojeve koje je moguće lako otkriti, poput rođendana, imena, adresa i slično. Korištenje takvih jednostavnih lozinki nikad nije dobra ideja, a u slučaju web hostinga može dovesti do katastrofe.

Budući da web stranice nerijetko pospješuju on-line uspjeh neke tvrtke, web hosting račun je nerazdvojivi dio njezinog poslovanja. Stoga je izuzetno važno propisno zaštititi web hosting račune koristeći sigurne zaporke. Lozinka koju je lako probiti može dovesti do užasnih posljedica kao što je, primjerice, neovlašteni pristup raznim povjerljivim korisničkim informacijama, hakiranje web stranica ili preuzimanje cijelog servera na kojem je stranica smještena, neovlašteno slanje email poruka (spam), korištenje web stranica za distribuciju virusa, trojanskih konja ili spywarea i slično.

Najbolji način za izbjegavanje takvih problema je strogo poštivanje nekih pravila pri kreiranju i održavanju lozinki. U nastavku Vam dajemo nekoliko savjeta o tome kako možete povećati sigurnost svojeg web hosting računa kreiranjem kompliciranih i jakih lozinki koje je teško probiti.


1. KORISTITE RAZLIČITE LOZINKE ZA RAZLIČITE RAČUNE

Sigurno ne biste koristili isti ključ za svoju kuću, auto, poštanski sandučić i ured. Zašto onda koristiti istu lozinku za sve svoje online račune? Kako biste zaštitili svoje podatke, nužno je odabrati i koristiti različitu zaporku za svaki online račun koji koristite, bilo da je riječ o emailu, kontrolnom panelu, Facebooku ili nečemu četvrtome. Kako biste zaštitili sve svoje osjetljive informacije na internetu i držali ih podalje od hakera, svaki online račun mora imati jaku i jedinstvenu lozinku.


2. IZBJEGAVAJTE JEDNOSTAVNE LOZINKE


Prema pojedinim američkim istraživanjima, neke od najčešćih lozinki koje korisnici rabe su: 123456, 1234567, 12345678, abc123 i 11111. Ako za bilo koji od svojih online računa koristite neku od navedenih ili sličnu lozinku, odmah se prijavite u svoj račun i promijenite ju. Potrebno je izbjegavati sve lozinke sastavljene od slijeda znakova na tipkovnici (primjerice, "asdfghj" ili "yxcvbnm", a također biste u lozinkama trebali izbjegavati osobne informacije (primjerice, ime grada u kojem živite, omiljenog benda, ime kućnog ljubimca, imena članova obitelji, datume rođenja i slično). Iako vjerojatno ne idu za time, na internetu korisnici često javno dijele mnoštvo osobnih informacija na web stranicama poput Facebooka i Twittera. Stoga morate izbjegavati lozinke koje lako mogu probiti osobe koje pregledavaju Vaš Facebook profil.


3. ČUVAJTE SVOJE LOZINKE NA SIGURNOM MJESTU DALEKO OD OČIJU JAVNOSTI

U pravilu nikome ne biste trebali davati svoje lozinke. Nemojte zapisati svoje lozinke na mjesta gdje lako mogu biti pronađene (primjerice, na papiriću koji držite na stolu, na radnoj površini svoga računala u dokumentu s nazivom „šifre“, u inboxu email sandučića i slično). Ako Vam je teško sjetiti se svih lozinki koje imate za svoje online račune, probajte naći neki online alat za upravljanje lozinkama kao što je LastPass. Koristeći takve alate morat ćete zapamtiti samo jednu lozinku (za prijavu na tu web stranicu).


4. KORISTITE SVE ČETIRI KATEGORIJE ZNAKOVA PRI SMIŠLJANJU NOVIH LOZINKI

Ako želite da Vaše lozinke budu jake i složene, preporučuje se da u lozinkama koristite sve četiri kategorije znakova:

•    velika slova (A,B,C)
•    mala slova (a,b,c)
•    brojeve (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
•    simbole na tipkovnici (~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ – + = { } [ ] \ | : ; ” ‘ < > , . ? /)

Na taj način otežat ćete hakerima (i programima koje koriste) pogađanje Vaše lozinke. Također, kao što smo već preporučili ranije, nemojte zaboraviti koristiti različite šifre za svaki račun na koji se morate prijavljivati preko interneta.


5. DODATNE STRATEGIJE ZA JAČANJE LOZINKI


Osim pomoću navedenih preporuka, svoje lozinke možete ojačati i prateći ove strategije:

•    Ako kao lozinku izaberete neku riječ, napišite ju naopako (od zadnjeg slova prema prvome).
•    Zamijenite slova sa simbolima (primjerice, koristite 4 umjesto „R“).
•    Neka Vaše lozinke imaju najmanje osam znakova (a dvanaest znakova je još bolje).
•    Koristite akronim za neku informaciju koju možete lako zapamtiti (primjerice, „osnovnu školu Ivan Zajc završio sam 2005“ može biti „ošIZzs_05“).
•    Nikada nemojte reciklirati zaporke.
•    Mijenjajte svoju lozinku jednom mjesečno i pobrinite se da to čine i Vaši zaposlenici

Budete li poduzeli navedene korake, sigurno ćete imati manje muka sa svojim web hosting računom, web stranicama ili e-mailovima, ali i drugim on-line uslugama. Trebate li dodatne savjete o tome što možete učiniti za povećanje sigurnosti svoga web hosting računa, slobodno nam se javite!