prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 3.239.9.151
Web hosting

Migracija web stranice na novi hosting bez downtimea u 5 koraka

  • POSLuH hosting
  • 02.10.2014.

U današnje vrijeme sve je lakše preseliti web stranicu s jednog hosting servera na drugi. Međutim, neovisno o brzini prijenosa, vjerojatno je da će web stranice prosječnog korisnika određeno vrijeme tijekom procesa migracije biti nedostupne. Ovisno o tome što se događa iza kulisa, promjena DNS servera može uzrokovati nedostupnost domene u trajanju od 12 do 72 sata. Kada tome dodamo i potrebu prijenosa datoteka vezanih uz web stranice, restoranja važnih baza podataka, upogonjavanja svih softverskih instalacija i konfiguriranja poddomena, često prođe cijeli dan dok Vaše stranice ponovno ne budu potpuno funkcionalne.

Međutim, postoji nekoliko izvrsnih trikova pomoću kojih se može izbjeći ili barem na najmanju moguću mjeru smanjiti nedostupnost web stranice prilikom njezinog prijenosa na novi web hosting. Ti trikovi mogu se jednostavno primijeniti pod uvjetom da administrator web stranice ima opće znanje o cPanelu, IP adresama i FTP-u, koje će mu omogućiti konfiguriranje novog hosting paketa prije promjene DNS-a i samog prijenosa web stranice na novi poslužitelj.


1. NEMOJTE OTKAZATI STARI HOSTING PRIJE USPJEŠNE MIGRACIJE


Postupak migracije započnite barem nekoliko dana prije isteka starog hosting paketa i nikako ga nemojte otkazivati prije nego što web stranicu uspješno ne migrirate. Najčešća greška koju rade administratori web stranica koji se tek susreću s web hostingom ili prvi puta migriraju web stranice s jednog poslužitelja na drugi jest da odmah kontaktiraju starog pružatelja hosting usluga kako bi im priopćili svoju odluku o prelasku na drugi hosting.

Iako svakako pravodobno morate obavijestiti starog pružatelja hosting usluga o otkazivanju usluge, ako to učinite prije profesionalno odrađene migracije web stranice, to može dovesti ne samo do njene nedostupnosti, nego i do potpunog gubitka datoteka i podataka iz baze podataka. Naime, pružatelji web hosting usluga u pravilu ukidaju Vaš hosting paket gotovo u istom trenutku kada im otkažete uslugu te pri tome rijetko čekaju istek cijelog razdoblja zakupa ili pretplate.

Ukidanjem hosting paketa, pružatelj usluge briše sve podatke koji su se nalazili na otkazanom hosting paketu. Te podatke, u mnogim slučajevima, neće biti moguće povratiti i preseliti ih na novi server ili hosting paket, što može uzrokovati nedostupnost stranice, a tako i velike novčane gubitke. Dakle, kada kupite novi hosting paket, sve datoteke transferirajte prije negoli otkažete stari hosting. Ne bi bilo loše i da nekoliko dana provjeravate radi li web stranica kako treba na serverima novog pružatelja hosting usluga, kako biste bili sigurni da niste nešto zaboravili tijekom migracije. Tek nakon što se uvjerite da stranica na novom serveru radi kako treba, otkažite stari hosting paket.


2. PREUZMITE SIGURNOSNU KOPIJU (BACKUP) SVOJE WEB STRANICE

Prijavite se u cPanel i preuzmite komprimirani backup datoteka i baze podataka web stranice. Radi jednostavnosti, korisnici koji svoju web stranicu žele migrirati kod drugog pružatelja usluga trebali bi provjeriti koriste li stari i novi pružatelj hosting usluga istu tehnologiju za administriranje hosting paketa. Ako je riječ o Linux hosting paketu, to će u pravilu biti cPanel koji je standard u web hosting industriji. Ako oba pružatelja koriste cPanel, vrlo brzo možete izraditi backup podataka i restorati ih na novom paketu

Nakon što ste se uspješno prijavili u cPanel sučelje, potražite skupinu postavki i stranica označenih s "Backup". Tu se nalaze alati pomoću kojih možete izraditi sigurnosnu kopiju glavnog "public_html" direktorija i poddomena. Osim toga, pomoću tih alata možete izaditi sigurnosnu kopiju MySQL baza podataka radi njihovog ponovnog postavljanja na novom serveru. Pronađite opciju "Download Backups" i kliknite na nju. Na stranici koja se otvori možete vidjeti dostupne backopuve po tipu. Imate na raspolaganju backup cjelokupne stranice te preuzmite tu datoteku kako biste ju kasnije mogli postaviti na novi server. Na raspolaganju imate i backup datoteke za svaku poddomenu unutar web stranice. Možete preuzeti i te datoteke, međutim, to je opcionalno, jer se svi ti podatci nalaze i u sigurnosnoj kopiji cijele stranice.

U posebnom dijelu iste stranice, možete preuzeti i komprimiranu sigurnosnu kopiju svake MySQL baze podataka posebno. Svaku bazu podataka trebali biste preuzeti u komprimiranom obliku te ih kasnije postaviti na novi server. Tijekom tog postupka nemojte dekomprimirati preuzete datoteke backupa. To će napraviti novi server kada datoteke budete postavili na njega. Nakon što ste preuzeli sve datoteke backupa, odjavite se iz cPanela starog hosting paketa i prijavite se u cPanel novog hosting paketa.
 

3. PROVEDBA MIGRACIJE

Započnite postavljati komprimirane backup datoteke na novi server. Gotovo svaki pružatelj web hosting usluga će Vam, po primitku uplate za usluge, poslati email s informacijama za korištenje kupljenog hosting paketa, poput naziva DNS-ova i IP adrese vezane uz novi hosting paket. Tu IP adresu možete koristiti kako biste pregledavali sadržaj svoje web stranice prije propagacije DNS-ova te za pristupanje FTP računu i cPanel sučelju prije provedbe izmjena.

Pregledajte tu email poruku i potražite podatke o IP adresi. Ako link za cPanel nije naveden, možete pretpostaviti da do cPanela možete doći ili dodavanjem “/cpanel” ili sufiksa “:2082” toj IP adresi. Nakon što se prijavite u cPanel novog servera, locirajte backup alate koje smo spomenuli u prethodnom koraku i otiđite na stranicu "Backup Downloads". Na toj stranici nađite kućicu za upload datoteka vezanih uz backup cjelokupne web stranice - "Backup restore". Odaberite datoteku s backupom cjelokupne web stranice koju ste preuzeli s cPanela starog hosting paketa, kako biste započeli upload. Nakon što taj postupak bude završen, vratite se na prethodnu stranicu i na isti način započnite postupak povrata baza podataka. Nakon što svi podatci budu preneseni, vrijeme je za prilagodbu određenih postavki.


4. PROVJERITE RADE LI BAZE PODATAKA ISPRAVNO

Datoteke backupa baza podataka ne sadrže informacije o korisničkim imenima, zaporkama i dopuštenjima vezanim uz svaku MySQL bazu podataka. Te informacije trebali biste unijeti kroz sučelje za MySQL baze podataka unutar cPanela. Također, pripazite na prefikse dodijeljene svakoj bazi podataka unutar cPanela. U slučaju neslaganja (npr. "posluh_wordpress" u odnosu na "pos_wordpress"), prefiksi se moraju promijeniti u konfiguracijskoj datoteci svake softverske alikacije koja se spaja s tom bazom podataka.

Dodajte sve relevantne korisnike, zaporke i dopuštenja i zatim napravite sve potrebne izmjene sistemski datoteka prijavom u FTP račun pomoću IP adrese web stranice. To će omogućiti glatko funkcioniranje softvera nakon što domena bude usmjerena na novi hosting paket. Nakon što to učinite, sve će biti na mjestu i spremno za promjenu DNS servera.
 

5. USMJERITE DOMENU PREMA DNS SERVERIMA NOVOG PRUŽATELJA HOSTING USLUGA

Zadnji korak u postupku migracije web stranice na novi web hosting paket je usmjeravanje domene prema datotekama i podatcima na novom serveru. To možete učiniti tako da se prijavite u kontrolni panel za administraciju domene kod tvrtke kod koje ste registrirali domenu (registrara). U tom kontrolnom panelu pronađite odjeljak "Domain Name Servers". Informacije koje su upisane trebale bi izgledati otprilike ovako NS1.STARI-HOST.HR; NS2.STARI-HOST.HR. Umjesto toga upišite name servere novog hostinga, koje također možete pronaći u emailu koji ste dobili. Ako tih informacija nema u emailu, kontaktirajte novog pružatelja hosting usluga i pitajte ga prema kojim DNS-ovima morate usmjeriti svoju domenu te zatim upišite dobivene informacije.

Propagiranje DNS zapisa trajat će 12 do 24 sata u najvećem broju slučajeva. Za to vrijeme i web stranica će funkcionirati ispravno i na novom i na starom hostingu, a korisnici će vidjeti identičan sadržaj, neovisno o tome na kojem hostu im se prikazuju datoteke. Uzmite u obzir da za vrijeme propagiranja DNS-ova ne biste trebali postavljati novi sadržaj na stranice, jer to može dovesti do gubitka sadržaja ili podataka, nakon što datoteke na novom hostu budu aktivne. Iako neće doći do nedostupnosti, vlasnici web stranica trebali bi se suzdržati od izmjena dizajna, datoteka ili sadržaja vezanih uz stranicu, sve dok ne budu sigurni da je postupak dovršen i da pristupaju novom hosting serveru.
 

6. UKRATKO

Svakako testirajte web stranicu i provjerite da sve značajke rade ispravno. Kada ste sigurni da sve radi kako želite, otkažite stari hosting i to je to.

I za kraj bismo željeli napomenuti da POSLuH cijeli postupak migracije web stranica na neki od naših web hosting paketa može, u suradnji s Vama, napraviti umjesto Vas potpuno besplatno - sve što trebate učiniti je kontaktirati našu korisničku podršku prije migracije.