prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 44.222.104.206
Web hosting

Olakšajte si život korištenjem web hosting kontrolnih panela

  • POSLuH hosting
  • 25.10.2013.

Ako vam nisu poznati tehnički aspekti web hostinga, ne morate brinuti – web hosting kontrolni paneli olakšat će vam život. Kontrolni panel je sučelje pomoću kojeg možete upravljati svojim hosting računom i svim njegovim aspektima.
 
Dobro i jednostavno upravljačko sučelje može znatno uštedjeti vaše vrijeme, a samim time i novac. Stoga je prvo što biste trebali naučiti nakon zakupa hostinga kako koristiti upravljački panel koji vam je na raspolaganju.

 


NEKE PREDNOSTI KORIŠTENJA KONTROLNIH PANELA

Najveća prednost korištenja kontrolnog panela je mogućnost automatizacije određenih zadataka, kao što je mogućnost kreiranja novog email računa jednim klikom, kreiranja poddomena i baza podataka i slično. Panel vam također pruža mogućnost automatske instalacije skripti, aplikacija i softwarea. Mnogi kontrolni paneli tako omogućuju instaliranje blog aplikacija kao što je Wordpress i CMS-ova kao što je Joomla, i to jednostavnim klikom na dugme. S obzirom na to da bi bez upravljačkog sučelja takvo instaliranje trajalo znatno duže, korištenjem kontrolnog panela uštedjet ćete puno vremena na učenju novog softwarea. Osim toga, kontrolne panele jednostavno je koristiti, a na internetu možete naći i tisuće tutorijala i uputa za njihovo korištenje.


NAJČEŠĆI MODULI KOJE SADRŽE KONTROLNI PANELI


Iako razni kontrolni paneli mogu imati različite module, gotovo svi sadrže sljedeće:

  • praćenje iskorištenosti resursa
  • mogućnost pristupa serverskim logovima
  • upravljanje email računima
  • upravljanje bazama podataka
  • upravljanje datotekama
  • upravljanje FTP računima

 

 

 

 

 

 

Praćenje iskorištenosti resursa

Modul za praćenje iskorištenosti resursa sadrži prikaz trenutnog zauzeća diskovnog prostora na serveru, kao i količinu prometa ili bandwidtha koju koristite na mjesečnoj osnovi. Ovisno o web hosting paketu, ako prijeđete dodijeljenu količinu diskovnog prostora ili prometa, to može uzrokovati dodatne troškove pa je korisno povremeno baciti oko na ovaj modul vašeg kontrolnog panela.


Pristup serverskim logovima


Serverski logovi su datoteke kreirane od strane servera koje sadrže informacije o aktivnostima na serveru. Iz tih datoteka može se iščitati IP adresa posjetitelja stranice, HTTP kod, datum i vrijeme, tražena stranica i drugo. Analizom tih informacija mogu se pronaći neki obrasci ponašanja posjetitelja web stranica, što omogućuje web masterima da prilagode web stranice kako bi poboljšali prodaju i slično. Te informacije također mogu poslužiti i za uklanjanje sigurnosnih propusta na samoj web stranici.


Upravljanje email računima

Modul za upravljanje email računima omogućuje web masterima da upravljaju različitim email adresama koje su vezane uz njihov web hosting paket. Osim što omogućuje kreiranje i konfiguriranje email adresa, ovaj modul omogućuje slanje i primanje emaila putem webmaila, forwardiranje i podešavanje autorespondera i drugo.


Upravljanje bazama podataka


Upravljanje bazama podataka izrazito je važan aspekt kod kontrolnih panela. Taj modul webmasterima omogućuje pretraživanje, održavanje i kreiranje podataka u bazi podataka. S obzirom na to da većina web stranica koristi više baza podataka koje imaju različite funkcije, svladavanje ovog dijela kontrolnog panela od izuzetne je važnosti.


Upravljanje datotekama


File manager u kontrolnom paketu omogućuje vam da kreirate, otvarate, uređujete, pregledavate, printate, preimenujete, premjestite, kopirate, brišete, pretražujete i modificirate atribute datoteka na svojoj web stranici. Također možete mijenjati značajke datoteke i prilagođavati dopuštenja kako bi određeni korisnici mogli izvršavati određene zadatke.


Upravljanje FTP računima


Odjeljak s FTP računima može vam pomoći u održavanju računa koji se koriste za pristup serveru putem FTP klijenta. Webmaster može mijenjati dopuštenja na različitim računima za čitanje ili uređivanje, ovisno o tome što želi dopustiti. Ako na web stranici radi unajmljeni stručnjak, webmaster takvom korisniku može dati puna prava kako bi se slobodno mogao kretati kroz web stranicu.


Razno

Osim spomenutih funkcija, većina kontrolnih panela imat će mnogo više mogućnosti od onoga što ćete vjerojatno ikada koristiti. Dostupan je čitav niz naprednih opcija kao što su primjerice: MIME types, Cron jobs, CGI center, Apache handlers, PHPMyAdmin, MySQL postavke i slično.


KONTROLNI PANELI KOJE KORISTI POSLuH


Iako s hosting paketom kod bilo kojeg pružatelja usluga u pravilu dobivate neki kontrolni panel, njihova kvaliteta može se znatno razlikovati. Na tržištu postoji bezbroj kontrolnih panela, ali kao najbolja web hosting upravljačka sučelja definitivno se izdvajaju cPanel za Linux platformu i WebsitePanel za Windows platformu.

S obzirom na to da POSLuH u svim svojim hosting paketima koristi upravo te kontrolne panele, pozivamo korisnike da iskoriste njihove mogućnosti. U slučaju da imate bilo kakvo pitanje o panelima za upravljanje web hosting računima ili o bilo kojoj našoj usluzi, obratite nam se s povjerenjem!