prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 3.239.9.151

Isprobajte Piwik - izuzetno kvalitetnu alternativu za Google Analytics

  • POSLuH hosting
  • 16.02.2017.

Matthieu Aubry, danas direktor tvrtke Innocraft, je prije 10 godina pokrenuo projekt Piwik, čija je glavna zadaća bila stvoriti open source alternativu vodećem alatu za web analitiku - Google Analytics - koji je Google učinio dostupnim i besplatnim svim korisnicima. Međutim, bitna razlika između ova dva rješenja je što Google prikuplja, pohranjuje i analizira podatke koji su prikupljeni na vašim web stranicama i ima pravo da ih daje ili prodaje trećim stranama; kod Piwika to nije slučaj. Tako svi koji žele u potpunosti zadržati kontrolu nad podacima svoje web stranice i svojim posjetiteljima imaju mogućnost da izbjegnu centralizirani i komercijalni tok informacija i na taj način ne daju mogućnost trećim stranama da koriste podatke poput broja posjeta, popularnih ključnih riječi, vanjskih poveznica na vašu web stranicu i sve drugo što vama nikako ne pomaže, a može pomoći vašoj konkurenciji.

Piwik možete koristiti i konfigurirati direktno na vašem serveru pa čak i u lokalnoj mreži, a možete ga koristiti besplatno u privatne ili komercijalne svrhe. Osim osnovnih (core) funkcionalnosti, vašim potrebama moguće je prilagoditi rješenje ili dodatak po mjeri kao i brojne unaprijed dostupne funkcionalnosti poput praćenja konverzija, A/B testiranja, uvida u redoslijed klikova i kretanja po web stranicama; imate mogućnost aktivacije plaćenog Cloud rješenja u sklopu kojeg i dalje imate jednaku kontrolu nad podacima i informacijama dostupnim kroz Piwik odnosno zadržavate istu razinu privatnosti.

Piwik iza čijeg razvoja stoji tvrtka Innocraft, osobito u pogledu plaćenih rješenja i rješenja po mjeri, u 2016. nakon gotovo 3 godine izdao veći update sa značajnim poboljšanjima u performansama i izgledu korisničkog sučelja prilagođenom korisnicima i njihovim opaskama na čemu je uz autora radilo više od 25 značajnih suradnika pa je pravo vrijeme da razmislite o alternativi Google Analytics-u. Danas Piwik koristi više od milijun web stranica iz preko 150 zemalja. U novoj inačici (v3) imate mogućnost korištenja 5 novih plaćenih dodataka koje ćemo ukratko opisati:

  1. User Flow – Prikaz čestih putanja kretanja posjetitelja po web stranici kako bi dobili bolju informaciju o sadržaju koji zanima vaše posjetitelje
  2. A/B Testiranja – praćenje različitih izgleda/kompozicija, riječi ili slika te njihov utjecaj na prihod, broj konverzija, klikova itd.
  3. Funnels (praćenje konverzije) – optimiziranje puta kojim posjetitelj treba doći do cilja (kupnje usluge ili nekog drugog unaprijed definiranog cilja kampanje)
  4. Skupni izvještaji – Omogućava grupiranje izvještaja s različitih web stranica, mobilnih aplikacija, Internet trgovina za izvještaj cjelokupnog poslovanja kao i pojedinačni uvid
  5. Media Analytics – Daje uvid u interakciju vaših posjetitelja s audio i video sadržajem (npr. koliko je posjetitelja poslušalo ili pogledalo video do kraja, koliko ih je započelo ili vidjelo reklamu i sl.)

Idealno okruženje za Piwik za web stranicu s posjećenošću od 100.000 – 300.000 posjeta mjesečno je VPS server s 5GB diskovnog prostora, 1GB RAM, 1 CPU - koji možete zakupiti kod nas već od 480,00kn/mjesečno, a već gotova rješenja koja omogućavaju brzu integraciju u najpopularnije CMS-ove (sustave za upravljanje sadržajem) mogu pomoći da u jednom danu prijeđete na ovu fleksibilnu i inovativnu platformu, bilo da se radi o WordPressu, Joomli ili nizu drugih open source CMS rješenja.