prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Web hosting

Preselite svoju web stranicu na novi cPanel hosting u 5 jednostavnih koraka

  • POSLuH hosting
  • 04.11.2013.


Promjena hostinga
ne mora uvijek biti komplicirana, čak i kada ne znate puno o samom postupku. Ime Vaše domene ostaje isto, a mijenja se samo IP adresa. Svoju stranicu možete preseliti vrlo brzo, a da pri tome Vaša stranica cijelo vrijeme ostane dostupna.

S obzirom na to da većina naših korisnika koristi cPanel hosting, u ovom članku pojasnit ćemo selidbu web stranice na novi hosting pomoću cPanela.


1. PRONAĐITE PRAVOG HOSTING PROVIDERA ZA SEBE

Postoje tisuće pružatelja hosting usluga, pa pri odabiru novog hosta morate biti oprezni. U idealnom slučaju, pronaći ćete hostera koji nudi više hosting paketa ili pruža usluge smještaja web stranica po mjeri, kako biste savršeno zadovoljili svoje jedinstvene i specifične potrebe. Uzmite u obzir koja veličina web hosting paketa Vam treba, kakva korisnička podrška Vam je na raspolaganju i tko je vlasnik datacentra. Probajte naći tvrtku koja nudi besplatni probni period poput POSLuH-a, ili barem jamstvo povrata novca, tako da možete lako otići ako već na početku dođe do problema.

Trenutnog pružatelja hosting usluga nikako nemojte obavijestiti o svojim planovima glede promjene hostinga dok niste preselili svoju web stranicu u potpunosti, jer neki hosteri u tom slučaju reagiraju neprofesionalno, isključujući uslugu prerano i slično.


2. NAPRAVITE BACKUP WEB STRANICE

Ako želite da Vaša web stranica izgleda isto i kod novog hosting provajdera, napravite cjelokupni backup svojeg hosting paketa i spremite ga na svoj tvrdi disk. Cjelokupni backup uključuje sve datoteke u home direktoriju, MySQL baze podataka i e-mail forwardere i filtere.

Backup možete napraviti tako da se prijavite u cPanel i kliknete na “Download or Generate a Full Website Backup”, za što upute možete pogledati ovdje. Za svaki slučaj, osim cjelokupnog backupa, napravite i sigurnosnu kopiju datoteka i baza podataka odvojeno. Web stranice sadrže i datoteke i baze podataka. Morate backupirati oboje kako bi se Vaša stranica prikazivala jednako kao i prije selidbe.


3. POSTAVITE WEB STRANICU NA NOVI HOSTING SERVER

Nakon što pronađete idealni web hosting (nadamo se da će to biti POSLuH), dobit ćete IP adresu, korisničke podatke za prijavu, informacije o name serverima i pristup kontrolnom panelu.

Kada dobijete korisničke podatke trebali biste se moći spojiti na svoju novu IP adresu. Mnogi pružatelji hosting usluga, uključujući POSLuH, dopustit će Vam da upload napravite putem IP adrese prije nego što promijenite DNS-ove, kako biste izbjegli nedostupnost stranice. Nemojte pregaziti datoteke koje Vam stavi na raspolaganje novi host ukoliko niste sigurni što s njima treba napraviti.

Uploadajte cjelokupnu bazu podataka i filoeve na novi server. Nakon što postavite sadržaj na novi server i prije nego domenu usmjerite prema njemu, stranici možete pristupiti na način da u browser unesete http://(nova_ip_adresa)/~(korisničko_ime).

Sve provjerite i testirajte. Pobrinite se da web stranica na novom hostingu bude identičan odraz one na starom te da svi linkovi, skripte, widgeti i stranice ispravno rade. (Napomena: kod nekih CMS sustava koji spremaju punu putanju kod slika i linkova kao što je WordPress, stranica Vam se neće ispravno prikazivati sve dok ne unesete naziv domene). Koristite alat za provjeru linkova kako biste našli eventualno razbijene linkove. Kako još uvijek niste promijenili DNS, možete provjeriti štima li sve prije nego što web stranica postane dostupna javnosti.


4. PROMIJENITE DNS POSTAVKE TAKO DA DOMENA BUDE USMJERENA PREMA NOVOM WEB HOSTINGU

Prije nego što promijenite DNS postavke, preporučuje se smanjiti TTL. TTL znači „time to live“, odnosno vrijeme koje će DNS serveri držati podatke o DNS postavkama u svojoj privremenoj memoriji. Ako je TTL vrijednost namještena na 24 sata, to znači da promjena u postavkama DNS-a neće imati učinka 24 sata.

Smanjenje TTL-a može Vam pomoći u izbjegavanju takve odgode i problema koji nastaju u vremenu u kojem je Vaša web stranica istovremeno dostupna na starom i na novom serveru. Pri promjeni hostinga preporučuje se da TTL vrijednost bude mala, recimo 5 ili 10 minuta što može uvelike smanjiti vrijeme promjene, no nažalost kod nekih providera promjena će i dalje biti vidljiva tek kroz 24 sata.

Nakon što ste smanjili TTL i pričekali vrijeme koje je bilo definirano kao TTL prije promjene, vrijeme je da podesite DNS-ove. Vaš novi hosting provider dat će Vam nazive dns servera koje ćete koristiti te ih upišite u postavke računa kod svog registrara domene ili registrara domene zamolite da to učini za Vas.


5. OTKAŽITE HOSTING RAČUN KOD STAROG PRUŽATELJA USLUGA

Dan-dva nakon što ste promijenili DNS-ove, vrijeme je za deaktiviranje Vašeg starog hostinga. To možete napraviti ili kroz kontrolni panel ili preko korisničke podrške, ovisno o hostu.


MOGUĆNOST PREBACIVANJA SADRŽAJA OD STRANE NOVOG PRUŽATELJA HOSTINGA USLUGA

Za kraj bismo Vam željeli skrenuti pozornost na to da mnogi hosting provideri (poput POSLuH-a) nude mogućnost da prebacivanje čitavog sadržaja naprave umjesto Vas, tako da cjelokupni proces možete riješiti i na taj način.

U slučaju da i kod starog i kod novog pružatelja hosting usluga koristite cPanel, nakon što napravite backup cijelog hosting paketa, možete ga dostaviti novom provideru. Novi pružatelj usluga će jednostavno napraviti vraćanje paketa na novom serveru s cPanelom te će se na taj način kreirati identično stanje paketa kao i kod prošlog providera. To znači da će Vam ostati sve e-mail adrese s istim pristupnim podatcima, mailovi i cjelokupni sadržaj stranica.

Kao uvijek, ako imate bilo kakvo pitanje ili nedoumice, kontaktirajte našu korisničku podršku i sa zadovoljstvom ćemo Vam dati sve informacije koje su Vam potrebne.