prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Korisničko sučelje

Kontaktirajte nas

  • Nazovite:+385 1 3841 042
  • Email adresa: podrska@posluh.hr
  • Adresa: Livanjska 11, Zagreb, Hrvatska

Zatvori

Podrška
Već 20 godina s Vama!

Novosti

  • 13.
    svi
    2016.

Ransomware i važnost izrade kopija podataka

Ransomware je relativno novi oblik zloćudnog softvera (malware) koji korisniku uskraćuje pristup računalnim resursima i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja. Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok drugi jednostavno zaključavaju sustav te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

Metoda širenja je najčešće putem e-mail poruka, stoga za početak treba biti oprezan prilikom otvaranja datoteka u porukama koje su Vam sumnjive. Jednom kada ransomware zarazi Vaše računalo u pravilu je gotovo nemoguće pristupiti podacima koji su kriptirani, dakako, osim ako ne uplatite otkupninu. No, to također ne znači kako ćete dobiti kod za otključavanje budući da ne smijete zaboraviti kako imate posla sa cyber kriminalcima. Na primjer, jedan od popularnijih ransomwarea, Cryptowall, na taj je način uspio iznuditi oko 18 miliona američkih dolara, sudeći po procjeni FBI-a.

Korištenje antivirusnog softvera nikada ne garantira 100 %-nu sigurnost zaštite Vaših podataka, a pogotovo u slučaju kada se radi o fizičkom oštećenju računala od kojeg Vas ne može spasiti nijedan antivirusni program. Antivirusna zaštita ponekad nije dovoljna ni u slučaju ransomwarea, jer sam program često obriše samog sebe te na taj način nikada ne dospije na analizu do antivirusnih kompanija.

Osim korištenja zdravog razuma i povećane opreznosti pri otvaranju datoteka za koje postoji opravdana sumnja kako su zloćudne, možda najbitnija zaštita je izrada sigurnosne kopije (backup) podataka. Backup Vam neće samo pomoći u slučaju zaraze računala ransomwareom, već i u svim ostalim situacijama prilikom kojih možete izgubiti podatke. Dakako, u današnje doba nužnost je imati instaliran i kvalitetan antivirusni program, te nadograđivati i nadopunjavati Vaš operativni sustav i sve aplikacije sa sigurnosnim zakrpama, odnosno novim verzijama.

I još jedna zanimljivost za kraj, iako je ransomware u velikoj većini prisutan na Windows platformi, na žalost ni Linux platforma nije sigurna, pogotovo kada se kao vektor napada koristi propust u web aplikaciji, kao što je to bio slučaj s Linux.Encoder.1 malwareom koji je iskoristio propust u popularnom CMS-u Magento.

Cloud hosting na najsuvremenijoj hosting platformi

Web hosting

već od 20 kn/mj

Ako želite visoko raspoloživ, pouzdan i brz hosting na cloud platformi, naši hosting paketi idealni su za Vas. Bilo da želite smjestiti osobnu stranicu, poslovnu web trgovinu ili neki drugi online servis, mi smo Vaš pravi izbor.

Odaberi hosting paket

Domene

već od 37 kn/god

Brza i jednostavna registracija vlastite domene u par koraka, vlastita administracija domene te više od 70 ekstenzija domena u ponudi. Registrirajte već danas svoju domenu po iznimno povoljnim cijenama.

Odaberi domenu

VPS Serveri

već od 320 kn/mj

Trebate više snage i resursa za svoje web stranice? Naši kvalitetni i snažni VPS serveri riješit će sve Vaše probleme. Uvjerite se sami uz besplatno 30-dnevno probno razdoblje koje nudimo sami mi.

Odaberi VPS Server

Web stranice

već od 600 kn

Nemate web stranicu? Niste zadovoljni sa svojom postojećom stranicom? Za Vas ćemo izraditi web stranicu koristeći najmodernije i provjerene tehnološke metode poput HTML5 standarda i responzivnog dizajna.

Pogledaj ponudu