prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 44.222.104.206
Web hosting

Shared web hosting ili dijeljeni hosting: Prednosti i nedostatci

  • POSLuH hosting
  • 09.10.2013.


Shared web hosting
ili dijeljeni hosting je vrsta smještaja web stranica kod kojeg jedan fizički server i resurse toga servera dijeli više korisnika. Na takvoj hosting platformi svaki korisnik ima svoj dodijeljeni udio određenih servisa kao što su diskovni prostor, mjesečni promet, broj email računa, FTP računa, baza podataka i slično. Međutim, korisnici sve resurse koji se tiču rada poslužitelja, kao što su RAM i CPU, Apache server, MySQL server i mail server, međusobno dijele.

Takav web hosting najekonomičnija je vrsta hostinga zbog toga što troškove fizičkog poslužitelja pokriva velik broj korisnika.


NEDOSTATCI DIJELJENOG WEB HOSTINGA

Najveći problem kod shared hostinga su ograničeni resursi koji Vam stoje na raspolaganju. Dijeljenje servera znači dijeljenje sistemskih resursa s drugim korisnicima, zbog čega svaki korisnik može iskusiti probleme u radu web stranice zbog nekog drugog korisnika. Primjerice, ako neki od korisnika shared web hostinga koristi puno prometa ili CPU-a, web stranice drugih korisnika koje su smještene na istom serveru mogu usporeno funkcionirati. Isto tako, s obzirom da korisnici dijele server, moguće je da sigurnosni problem kod jednog korisnika ugrozi i Vašu web stranicu. Još jedan nedostatak ove vrste hostinga je što ne možete instalirati module i programe na serveru koji su Vam potrebni za funkcioniranje Vaše web stranice i skripti. To ograničenje može uzrokovati probleme ako Vam je za Vaše skripte potreban modul koji nije instaliran.


PREDNOSTI DIJELJENOG WEB HOSTINGA

Međutim, prednosti dijeljenog hostinga puno su veće od nedostataka, barem za većinu korisnika. Naravno, hoće li Vam ova hosting usluga odgovarati, ovisi o veličini i posjećenosti web stranica koje želite udomiti i Vašoj potrebi za povećanom sigurnošću. Najveća prednost shared web hostinga je izuzetno niska cijena, zbog koje se većina korisnika odlučuje baš za ovu vrstu smještaja. Druga prednost je u tome što ne trebate sami održavati server i ne morate imati nikakva napredna tehnička znanja vezana uz to. Gotovo sve svoje potrebe možete riješiti kroz jednostavno upravljačko sučelje (kontrolni panel), pomoću kojeg možete lako postaviti web stranice na server, kreirati email račune i baze podataka.


ALTERNATIVNA HOSTING RJEŠENJA

Zapravo ne postoje alternativna hosting rješenja koja bi konkurirala niskoj cijeni i jednostavnosti uporabe web hostinga na dijeljenom serveru. Ako želite hosting koji je pouzdaniji, konfiguriran po Vašoj mjeri i kod kojeg ne postoji utjecaj drugih korisnika, tada su Vam na raspolaganju VPS hosting ili Dedicated server hosting.


POUZDAN I BRZ HOSTING PO POVOLJNOJ CIJENI

Ako mislite da je shared web hosting pravo rješenje za Vas, predlažemo da pogledate web hosting pakete koje smo pripremili za Vas. Svi naši serveri nalaze se u Zagrebu, Hrvatska, a hosting usluge nudimo po izrazito povoljnim cijenama. Više od 18 godina prisutni smo na hrvatskom tržištu hosting usluga, a naše je dugogodišnje iskustvo jamstvo kvalitete naših usluga. Ako imate bilo kakvo pitanje o shared web hostingu ili nekoj drugoj usluzi koju nudimo, obratite nam se s povjerenjem.