prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 3.238.174.191
novosti

WordPress 5.5 - veliko ažuriranje

  • POSLuH hosting
  • 14.08.2020.

Stigao je WordPress 5.5 i sa njim preko 450 poboljšanja i ispravaka programskih pogrešaka, a ovo su glavne promjene koje biste trebali znati.
Lazy Loading

Možda najuzbudljivija promjena u WordPressu je dodavanje native lazy loadinga (native znači da je značajka ugrađena). Ono što ovu značajku čini odličnom je to što ne morate ništa raditi. Samostalno se postavlja i vaša je web stranica od sada brža.
Lazy loading je metoda odgađanja preuzimanja slika i videozapisa koji nisu na ekranu ili nisu potrebni. To znači da posjetitelj web stranice može brže koristiti web stranicu iz razloga što preglednik ne mora čekati da se sve preuzme. Kako se posjetitelj web mjesta pomiče po stranici, slike i videozapisi preuzimaju se kad ih posjetitelj treba.

Web stranice koje se brzo učitavaju također su povezane sa više prihoda od oglasa i većom prodajom.

Teme i dodaci - automatsko ažuriranje

WordPress predstavlja značajku koja će automatski ažurirati sve teme i dodatke.

Ovo je važna značajka jer su neka ažuriranja ključna za sprečavanje hakerskih napada. Hakeri često hakiraju (provaljuju) web mjesta zbog zastarjelih dodataka i tema. Ova nova značajka spriječit će da se događaju takve stvari.

Automatsko ažuriranje korisno je za web-lokacije koje se ne mijenjaju puno i ne upotrebljavaju puno dodataka. Postoje slučajevi gdje ažuriranje dodataka može uvesti neželjene probleme. Zato neki administratori radije ručno biraju dodatke za ažuriranje. Ponekad je sigurnije ručno ažurirati dodatke za kritične zakrpe i čekati duže prije nego što odaberete ažuriranja za nadogradnju značajki.

Automatsko ažuriranje tema i dodataka isključeni su prema zadanim postavkama. Administratori to moraju samostalno omogućiti kako bi iskoristili tu značajku. U skladu s time, ovo je značajka koja će se mnogim administratorima smatrati korisnima, osobito vlasnicima malih tvrtki koji imaju općenito statičko web mjesto s ne previše dodataka.

WordPress Sitemaps

Sitemaps je karta web stranice. Sitemaps pomaže tražilicama da otkriju nove web stranice kako bi se rangirali. Site Maps omogućuje izdavaču da tražilicama kaže gdje su sve njihove web stranice, posebno nove web stranice.
WordPress će predstaviti ugrađeni (built-in) site maps. To znači da korisnicima neće trebati dodatak treće strane za generiranje sitemapa. U skladu s tim, značajka sitemap ima vjerojatno velika ograničenja. Najvažnija značajka koja nedostaje je sitemap sa slikama. Sitemap sa slikama je mapa svih slika na web mjestu. Slike pomažu Googleu da shvati o čemu se radi na web stranici. Slike se ponekad mogu svrstati u rezultate pretraživanja. Stoga je važno reći Googleu gdje su sve važne slike.

Zastarjela verzija CSS-a je uklonjena

WordPress je uklonio CSS stilski kod koji je specifičan za IE 6 - 8 iz WordPressa 5.5.

Većina korisnika na webu ne koristi ove starije preglednike. Većina posjetitelja s IE 6 - 8 obično su zlonamjerni botovi koji se pretvaraju da koriste te preglednike. Dakle, ovo je dobrodošla promjena koja će CSS učiniti malo manjim i time bržim za preuzimanje.

Uklonjena je podrška za masonry-layout starih preglednika

Druga promjena ima veze s WordPress masonry-layout paketom. Ukloniti će se podrška za IE 8 i 9. Korisnici koji žele i dalje imati podršku za starije preglednike trebali bi na temelju ove obavijesti pravovremeno reagirati i napraviti odgovarajuće promjene u kodu kako bi zadržali podršku za starije predlegnike.

WordPress 5.5 način provjere dodataka tokom instalacije

WordPress 5.5 ima način provjere je li dodatak “nepoželjan” te će ga odmah spriječiti u ažuriranju.

Prema dokumentaciji za WordPress:
"Novo korisničko sučelje za automatsko ažuriranje je sjajno, ali bilo bi odlično imati mogućnost udaljenog (remote) onemogućavanja automatskog ažuriranja za dodatke/teme."

Stoga, WordPress 5.5 je veliko ažuriranje koje uvodi mnoštvo korisnih značajki koje će ubrzati rad stranice i pomoći WordPress administratorima da bolje postignu svoje ciljeve.