prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Korisničko sučelje

Kontaktirajte nas

 • Nazovite:+385 1 3841 042
 • Email adresa: podrska@posluh.hr
 • Adresa: Livanjska 11, Zagreb, Hrvatska

Zatvori

Podrška
Već 20 godina s Vama!

Novosti

 • 27.
  ruj
  2013.

Wordpress hosting: Što je potrebno za smještaj web stranice izrađene pomoću Wordpressa?

WordPress je jedna od aplikacija koju korisnici najčešće instaliraju na svojim hosting računima. Shared hosting ili hosting na dijeljenom serveru idealan je za korisnike koji se tek počinju služiti Wordpressom.

Ako ste jedan od takvih korisnika, svakako će Vam biti korisno doznati što sve hosting mora imati da bi web stranica u Wordpressu ispravno funkcionirala.


WEB STRANICE U WORDPRESSU

WordPress je vrlo „lagana“ aplikacija i jednostavna je za instalaciju. Teže je naći pružatelja hosting usluga koji ne podržava Wordpress, nego onoga koji ga podržava.

No, iako su zahtjevi Wordpressa jednostavni, bilo bi dobro da Vaš hosting ima i neke dodatne značajke koje će unaprijediti Vaše iskustvo s Wordpressom, paralelno s produbljivanjem Vašeg znanja i rastom Vaše stranice.


MINIMALNI ZAHTJEVI ZA WORDPRESS HOSTING

Prema Wordpress.org, postoje samo tri zahtjeva za upotrebu Wordpressa (Nap.a. stanje na dan 26.09.2013.):
 

 1. PHP 5.2.4 ili veći,
 2. MySQL 5.0 ili veći, a
 3. Apache ili nginx se preporučuju.

 

 


No, za najbolje iskustvo s Wordpressom, odabrani hosting paket morat će uključivati i druge značajke.


ZNAČAJKE HOSTINGA KOJE POBOLJŠAVAJU RAD WORDPRESSA

Osim službenih minimalnih zahtjeva, preporučujemo da pri odabiru hostinga pripazite i na sljedeće.

 1. WordPress će funkcionirati na Windows serveru (Wordpress.org daje i upute za jednostavnu instalaciju Wordpressa na Windows platformi), ali Linux server pojednostavljuje uporabu WordPressa. Linux hosting je općenito bolji izbor za aplikacije napravljene u PHP-u.
 2. Najbolji izbor za WordPress je Apache web server. WordPress može raditi, primjerice, na LiteSpeedu, ali proces je puno složeniji i manje neposredan. Ne postoji službeni vodič za LiteSpeed i teško ćete na internetu naći besplatnu dokumentaciju koja bi Vam pomogla.
 3. Za sve što nadilazi osnove trebat ćete FTP pristup. Ako ga Vaš host ne pruža, razmislite o ograničenjima koja će se pojaviti s rastom Vaše web stranice.
 4. Dobar kontrolni panel znatno će Vam olakšati život, naročito u pogledu kreiranja i održavanja baza podataka i učinkovitog upravljanja Wordpressom. Iako ono nije strogo nužno, jednostavno i intuitivno upravljačko sučelje poput cPanela puno će Vam pomoći.
 5. WordPress sam po sebi ima samo nekoliko MB. No, kako Vaša web stranica bude rasla, trebat će Vam sve veći diskovni prostor i bandwidth. Počnite s malim hosting paketom, ali provjerite možete li naknadno lako i bez problema nadograditi svoj hosting paket.


WordPress hosting postao je toliko uobičajen da nijedna od ovih značajki vjerojatno neće predstavljati problem za pružatelja hosting usluga kojeg ste odabrali, uz moguću iznimku FTP pristupa. Ako Vaš host ne daje FTP pristup, onda je možda bolje da nađete pružatelja hosting usluga koji će Vam ga omogućiti.


POSEBNI ZAHTJEVI ZA RAD WORDPRESSA

Što biste još trebali provjeriti? Slijedi još nekoliko korisnih smjernica.

 1. WordPress se temelji na PHP-u i dinamičan je. Može konzumirati značajnu količinu snage CPU-a. Pružatelji hostinga koji ograničavaju ili naplaćuju CPU cikluse mogu se pokazati izuzetno skupima te ih je vjerojatno bolje izbjegavati.
 2. Uvjerite se da host koristi sigurne i stabilne verzije web servera i softwarea na njemu. Iako do neovlaštenih upada u WordPress web stranice najčešće dolazi zbog sigurnosnih propusta i rupa u samom WordPressu, što je potpuno uobičajeno za open source software, svakako pitajte svog pružatelja hosting usluga koje sigurnosne mjere poduzima sa serverske strane.
 3. Ako želite posebne dodatke kao što je SSL, provjerite kod svog pružatelja hostinga nudi li ih. To nije izravno vezano uz Wordpress, ali može biti nužno za neki priključak koji želite koristiti.


WordPress je poprilično jednostavan za instalaciju i uporabu i to je razlog njegove popularnosti. U pravilu ne zahtijeva puno snage, a većina hostera nudi pristupačne web hosting pakete koji ispunjavaju minimalne zahtjeve za rad Wordpressa. No, ako će Vaša stranica imati neke neuobičajene i posebne značajke, tada ćete morati voditi računa kakvu hosting uslugu odabirete.

Ako razmišljate o hostingu za svoju WordPress stranicu, pozivamo Vas da se obratite našoj podršci koja će Vam dati sve potrebne informacije o smještaju Vaše stranice na neki od naših web hosting paketa.

Naši serveri smješteni su u Zagrebu, Hrvatska, te su u potpunosti podešeni za WordPress hosting. Također, s obzirom na ranjivost WordPressa na napade hakera, redovito radimo sigurnosne preglede korisničkih web stranica te korisnicima svojim savjetima nastojimo pomoći da čim više zaštite svoje WordPress stranice od neovlaštenih upada.

Cloud hosting na najsuvremenijoj hosting platformi

Web hosting

već od 20 kn/mj

Ako želite visoko raspoloživ, pouzdan i brz hosting na cloud platformi, naši hosting paketi idealni su za Vas. Bilo da želite smjestiti osobnu stranicu, poslovnu web trgovinu ili neki drugi online servis, mi smo Vaš pravi izbor.

Odaberi hosting paket

Domene

već od 37 kn/god

Brza i jednostavna registracija vlastite domene u par koraka, vlastita administracija domene te više od 70 ekstenzija domena u ponudi. Registrirajte već danas svoju domenu po iznimno povoljnim cijenama.

Odaberi domenu

VPS Serveri

već od 320 kn/mj

Trebate više snage i resursa za svoje web stranice? Naši kvalitetni i snažni VPS serveri riješit će sve Vaše probleme. Uvjerite se sami uz besplatno 30-dnevno probno razdoblje koje nudimo sami mi.

Odaberi VPS Server

Web stranice

već od 600 kn

Nemate web stranicu? Niste zadovoljni sa svojom postojećom stranicom? Za Vas ćemo izraditi web stranicu koristeći najmodernije i provjerene tehnološke metode poput HTML5 standarda i responzivnog dizajna.

Pogledaj ponudu