prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Izrada web stranica

Wordpress ili Drupal, pitanje je sad: Koji CMS odabrati za svoje web stranice?

  • POSLuH hosting
  • 22.09.2014.

WordPress
 i Drupal već se više od desetljeća natječu za titulu najboljeg sustava za upravljanje sadržajem (content management sustava ili CMS-a). Iako oba predstavljaju izvrsne alate za izradu web stranica, njihove prednosti i nedostatci se razlikuju.

WordPress je popularniji te se može pohvaliti s više od 140 milijuna preuzimanja, ali Drupal je svestraniji i podoban je za veći broj različitih profila korisnika. Unatoč njihovim različitim prednostima i nedostatcima, koji je od njih bolji za Vas ovisi o tome koje su Vaše potrebe. 


JEDNOSTAVNOST UPORABE


WordPress je izuzetno jednostavan za uporabu
te ga gotovo svatko može naučiti koristiti. Ako imate osnovno znanje o HTML-u i CSS-u, moći ćete uživati u prednostima impresivne biblioteke priključaka (pluginova), koja broji nekoliko stotina tisuća različitih vrsta, i s lakoćom dodavati funkcionalnosti svojem CMS-u.


Mnoštvo priključaka u kombinaciji s nizom atraktivnih tema omogućit će Vam da lako prilagodite web stranicu svojim potrebama i u tren oka izradite web visoke kvalitete. Osim toga, WordPressovo korisničko sučelje doista je lako shvatiti. U njemu su jasno navedene i označene sve funkcije i opcije za prilagođavanje. Zbog toga WordPress, u odnosu na druge platforme kao što je Drupal, možete brže i lakše naučiti te ćete manje vremena, a time i novaca potrošiti na izradu web stranica. To vrijeme i novac možete preusmjeriti u razvoj drugih važnih značajki svojeg poslovanja.


OPTIMIZACIJA STRANICA ZA TRAŽILICE (SEO)

 
I jedna i druga opcija izvrsne su kada je u pitanju optimizacija web stranica za tražilice (search engine optimization ili SEO). WordPress i Drupal oblikovani su tako da su web stranice koje nastaju uporabom tih alata podobne za postizanje visokih mjesta na popisu rezultata Googlea ili drugih tražilica. Međutim, optimizacija stranica za tražilice nije egzaktna znanost, nego neprestano evoluira i mijenja se te se sve više usredotočuje na stvaranje sadržaja. Drupal je možda bolji izbor ako želite da Vaša web stranica osvane na vrhu popisa rezultata. Zašto je tako možete pročitati u nastavku.

 
KAPACITET ZA MNOGO SADRŽAJA
 

Nije tajna da je stvaranje kvalitetnog i jedinstvenog sadržaja vrlo važna za SEO svake web stranice. Tražilice to prepoznaju kao pouzdani indikator za kvalitetu web stranice. Pravilo je jednostavno: što je bolji sadržaj na Vašoj web stranici, to je vjerojatnije da će se ona pojaviti na prvom mjestu na Googleu. Ako primjenjujete tu strategiju za SEO, svakako biste trebali koristiti Drupal jer se s lakoćom može nositi s tisućama stranica sadržaja. Dakle, ako na Vašoj web stranici nudite mnoštvo sadržaja (primjerice, ako imate elektroničku trgovinu ili objavljujete puno članaka), Drupal je bolji izbor od WordPressa.     


SUDJELOVANJE VIŠE AUTORA


Za web stranice kod kojih postoji veći broj autora sadržaja, WordPress je bolji izbor. Od njegovog početka, glavna potka WordPressovog sustava bila je mogućnost postojanja više autora. Zbog toga je on idealan za stranice koje koriste goste-autore. Međutim, neke značajke Drupala povećavaju sigurnost web stranice.

 
MAKSIMALNA SIGURNOST WEB STRANICE
 
Nažalost, WordPress je poznat po čitavom nizu sigurnosnih problema, koji idu ruku uz ruku s činjenicom da je riječ o najpopularnijem softwareu za izradu web stranica, s milijunima preuzimanja. Ako Vas brine mogućnost da Vaša web stranica bude hakirana, a ne želite instalirati pluginove trećih osoba kako biste zaštitili svoju WordPress stranicu, Drupal je bolja opcija. Drupal pitanja sigurnosti shvaća vrlo ozbiljno te svoje korisnike pokriva kada je riječ o uobičajenim ranjivostima. Također im stavlja na raspolaganje i izvješća o sigurnosti web stranica i instaliranog softwarea. Dakle, poduzeća koja koriste dosta povjerljivih financijskih i osobnih podataka svakako bi se trebala opredijeliti za Drupal. 
 
Ako unatoč tome preferirate WordPress, pazite na kompatibilnost sa starijim pluginovima. Nova verzija WordPressa vjerojatno neće ispravno raditi s tim dodacima, a neažuriranje ostavlja Vašu web stranicu ranjivom u sigurnosnom smislu. Kako biste izbjegli rizik, pazite da uvijek koristite novije priključke ili da ih pravovremeno ažurirate kada koristite WordPress.

 
VELIKA PODUZEĆA
 
Zbog razloga navedenih iznad, Drupal je bolji izbor za poduzeća kojima je povjerljivost podataka vrlo važna. Drupalov sustav uključuje strogu kontrolu inačica i kontrolni popis pristupa (access control list ili ACL), zbog čega je vrlo siguran za velika poduzeća i velike količine sadržaja. WordPress se, s druge strane, preporučuje samo za mala ili srednja poduzeća zbog toga što je njegov zadani backend izrađen s namjerom korištenja za blogove.
 
To znači redovito postavljanje velike količine sadržaja može uzrokovati sporost i teškoće u korištenju WordPressa. Još jedna prednost Drupala za poduzeća je ta što pruža maksimalnu stabilnost Vaše web stranica tako što se automatski skalira ovisno o broju korisnika.

 
DIZAJNERSKE MOGUĆNOSTI
 
Kada je riječ o dizajnu, zapravo nema mjesta raspravi o tome koji je CMS bolji. Iako s WordPressom možete izraditi oku vrlo ugodne stranice, dizajnerske opcije su dosta ograničene, naročito u usporedbi s Drupalom. Drupalove značajke impresivne su te omogućuju razvoj vrhunskih, bogatih i jedinstvenih dizajna web stranica, naročito ako se radi o web stranici koja će obilovati podatcima i sadržajem. Ako imate jednostavniji ukus, stil i vještine, WordPress je idealan. 

Velika prednost WordPressa je njegova jednostavnost. Imate mogućnost korištenja tisuća besplatnih tema, čime možete izbjeći komplikacije i dobiti doista lijepu web stranicu. Svaka od tih tema dolazi sa svojim vlastitim priključcima i preporukama vezano za vrstu stranice kojoj je namijenjena.


FLEKSIBILNOST

Drupal je poznat po svojoj superiornosti u izradi moćnih web stranica koje mogu podnijeti ogromne količine sadržaja i korisnika. No, može se koristiti i za jednostavne web stranice. Dakle, Drupal CMS je vrlo fleksibilan. WordPress je, s druge strane, poznat po jednostavnom dizajnu koji omogućuje kreiranje ne samo blogova, nego i e-trgovina, međutim, njegove mogućnosti ipak se ne mogu usporediti s Drupalom. Ako se ozbiljno želite baviti izradom web stranica, možda je stoga bolje da krenete učiti Drupal, jer možete početi s izradom jednostavnih stranica s bazičnim funkcionalnostima, a kasnije kada steknete dovoljno znanja možete iskoristiti brojne druge značajke za izradu doista impresivnih web stranica.


JEDNOSTAVNOST

Drupalova velika prednost je što daje bezbroj dizajnerskih mogućnosti, međutim, to je možda i njegov nedostatak. Naime, s obzirom na to da Vas Drupal potiče na izradu jedinstvenih i izrazito originalnih rješenja s mnoštvom kompliciranih funkcionalnosti, on je možda podobniji za profesionalne developere, nego za laike za koje je možda bolje da se drže WordPressa.


CIJENA

Cijena je u današnje vrijeme mnogima presudan čimbenik. Za razliku od WordPressa, kod kojeg se isplati i preporučuje platiti samo neke dodatne sigurnosne pluginove kako biste smanjili mogućnost hakiranja, dok sve ostalo možete dobiti besplatno, Drupal ne nudi besplatne priključke (koji se u slučaju Drupala nazivaju modulima). Također, instalacija Drupala ne uključuje temu, što znači da praktički morate angažirati developera ili potrošiti jako puno vremena ako želite iskoristiti sve prednosti ovog alata. Radi se o kompliciranom softwareu koji za uspjeh traži mnogo istraživanja i iskušavanja. Stoga je cijena izrade web stranice u Drupalu znatno veća od WordPressa.


I ZA KRAJ...


Nadamo se da smo ovim člankom pomogli u Vašoj odluci oko odabira CMS-a za Vaše web stranice. I sjetite se, neovisno o tome koji od njih izabrali, POSLuH hosting je najbolji izbor za smještaj web stranica koje izradite. Naši web hosting paketi nalaze se na pouzdanim serverima u Hrvatskoj, povoljni su i prilagodljivi Vašim potrebama, a tu je i naša izvrsna korisnička podrška koja će dati sve od sebe da nađe rješenje svih Vaših problema s hostingom.