prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
  • Vaša IP adresa: 34.204.198.73
Web hosting

Zašto je važno redovito raditi backup web stranice?

  • POSLuH hosting
  • 04.10.2013.


Ako često radite na računalu, makar samo pisali u Wordu, vjerojatno Vam se barem jednom dogodilo da ste nepovratno izgubili dokument na koji ste utrošili nekoliko sati rada, bilo zbog kvara na računalu, bilo jer ste ga slučajno izbrisali ili preko njega spremili neki drugi dokument.

Ako ste sretnik kojeg su takve nezgode zaobišle, onda ste sigurno takve priče čuli od svojih kolega ili prijatelja koji nisu bili Vaše sreće i prošli su kroz bolno iskustvo nepovratnog gubitka važnih podataka jer nisu imali njihovu sigurnosnu kopiju ili backup.

Jednaka opasnost od gubitka podataka postoji i u slučaju web stranica. Gotovo svakoga dana u medijima se mogu pročitati priče o rušenju važnih web stranica, poput web stranica ministarstava, banaka ili multinacionalnih kompanija. Nažalost, prijetnje web stranicama postale su surova realnost. Izrada sigurnosne kopije ili backupa stranice može Vas sačuvati od takvih prijetnji.


HAKIRANJE WEB STRANICA

Nažalost, hakeri su postali uobičajena pojava na internetu. Iako cilj hakera može biti krađa podataka o kreditnim karticama ili drugih osjetljivih informacija, pojedinci često hakiraju web stranice samo da bi se dokazivali ili drugima izazivali glavobolje. Ako je Vaša web stranica dostupna javnosti, uvijek postoji mogućnost da u nju netko neovlašteno upadne.


RAČUNALNE HAVARIJE

Spremanje kopije datoteka na svoje računalo je dobra ideja, no ako dođe do kvara na računalu ili ga netko ukrade, ili ako ga u napadu bijesa zbog rokova koji Vas stišću bacite kroz prozor, sa njime će nestati i spremljene datoteke. Backupiranje datoteka na udaljenu lokaciju praktičnije je rješenje u slučaju da bilo što pođe po zlu sa Vaših računalom.


NEUSPJELE NADOGRADNJE

Redovitom nadogradnjom aplikacija koje koristite dobit ćete naprednije značajke i povećanje sigurnosti, no ne ide uvijek sve po planu. Zbog toga Wordpress uvijek javlja da prije nadogradnje napravite backup. Web stranice imaju više komponenata, uključujući priključke (pluginove), teme, software i programe u back-endu. Ako nešto ne prođe kako spada pri nadogradnji bilo koje komponente, Vaša cijela stranica može se srušiti na neodređeno vrijeme.


MALWARE I VIRUSI

Virusi, trojanski konji i drugi malware može se naseliti na Vašu web stranicu na različite načine. Možete ih nesvjesno preuzeti s temom ili priključkom ili mogu upasti kroz neki sigurnosni propust na stranici. Ako redovito radite i čuvate backup bit ćete spremni u slučaju da se Vaša web stranica počne čudno ponašati.


VLASTITE GREŠKE

Istina koju je svima ponekad teško priznati je da ljudi griješe. Lako je moguće da Vaš zaposlenik ili Vi sami kliknete na pogrešno dugme i izbrišete potrebnu datoteku sasvim slučajno. U slučaju da backupirate svoje stranice, na najmanju moguću razinu smanjit ćete rizik da će ljudska greška „pokvariti“ Vašu web stranicu.


KAKO NAPRAVITI BACKUP WEB STRANICE

Ako smo Vas uvjerili da je izrada sigurnosne kopije Vaše web stranice pametna ideja, možete postupiti na nekoliko načina.

  1. Doznajte pruža li Vaš pružatelj hosting usluga uslugu backupa po narudžbi.
  2. Kontaktirajte osobu koja Vam je izradila web stranicu i zamolite ju da za Vas napravi backup. Web dizajner bi trebao imati dovoljno znanja da napravi ručni backup Vaših datoteka.
  3. Koristite dodatnu backup uslugu. Danas postoje brojni servisi specijalizirani za backup, pa malo proguglajte.
  4. Instalirajte priključak za backup na svoju web stranicu. Neku priključci omogućuju zakazivanje vremena backupa, kao i slanje datoteka na cloud servise kao što je Dropbox.
  5. Ako imate manju web stranicu, možete jednostavno sažeti svoje datoteke u ZIP direktorij i poslati si ih na mail. No, to najbolje funkcionira u slučaju malih stranica. Ako su datoteke veće pa ih ne možete poslati mailom ili očekujete da će se veličina Vaše stranice brzo povećavati, tada posegnite za nekim drugim od naših prijedloga s ovog popisa.
  6. Nije loše čuvati kopiju datoteka na svom računalu, pod uvjetom da to radite kao dodatak nekoj od navedenih opcija. Dvije kopije datoteka su bolje nego jedna. Stara dobra izreka kaže: Bolje spriječiti, nego liječiti.Izrada sigurnosne kopije web stranica ne zahtijeva puno novaca, a i ako nešto morate platiti, to je definitivno isplativo ulaganje s obzirom na sve prijetnje koje vrebaju na internetu. Najbolje bi bilo da odmah nakon što dovršite čitati ovaj članak backupirate svoju web stranicu, kako biste spriječili grozan scenarij da morate web stranicu raditi ispočetka.


POSLuH
sigurnosne kopije podataka pohranjenih na našim poslužiteljima radi jednom dnevno, a čuvamo jedan tjedni i jedan mjesečni backup. Međutim, backupovi koje mi radimo služe za svrhe havarije i ne možemo jamčiti da će podatci u backupu biti ispravno zabilježeni, iako u 99% slučajeva nema nikakvih problema.

Ako želite veću sigurnost, od nas možete naručiti backup samo svoje web stranice smještene na nekom od naših shared hosting paketa, u vrijeme koje Vam odgovara, po cijeni od 50 kn. Međutim, preporučujemo Vam da tih 50 kuna uložite u nešto drugo, a backup napravite sami kroz cPanel prateći naše jednostavne upute. Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz backupiranje podataka ili neko drugo pitanje o našim uslugama, stojimo Vam na potpunom raspolaganju.